Osmanlı şehzadelerinin tarihsel mirasını günümüze taşıyan Manisa, bu yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne ev sahipliği yapıyor.
Manisa Kültür Yolu Festivali’nin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festivalin 2021 yılında İstanbul Beyoğlu’nda başladığını hatırlatarak, “O gün verdiğimiz bir söz vardı. Ülkemizin tarihini, kültürünü ve sanatını korumak, ihya etmek, desteklemek, tanıtıp yaşatmak amacıyla attığımız bu ilk adımın ülkemizin her bölgesine ulaşacağını belirtmiştik,” dedi.
Verilen sözün üzerinden beş yıl geçtiğini belirten Ersoy, “Hamdolsun ki Türkiye Kültür Yolu Festivali, her yıl hedeflerine en iyi şekilde ulaşarak kültür ve tarihimizi yeniden canlandıran, sanatın ve sanatçının desteklendiği, milyonlarca vatandaşımızın birlik ve beraberlik içinde buluştuğu dünyanın en kapsamlı festivali haline gelmiştir,” ifadelerini kullandı. Festivalin elitist bir anlayıştan uzak olduğunu ve toplumun tüm kesimlerine hitap eden, kültür ve sanatı halkla buluşturan bir marka değere dönüştüğünü vurguladı.
Bakan Ersoy, festivalin bu yıl 7 bölgede, 20 şehirde gerçekleştiğini belirtti. Manisa’nın bu yıl festival şehirleri arasına dahil olduğunu ifade eden Ersoy, “Bugün başlayan ve 9 gün sürecek olan festival kapsamında, 33 noktada gerçekleştireceğimiz 520 etkinlikte sizleri ağırlayacağız,” açıklamasında bulundu.
Festivalde konserlerden tiyatroya, sergilerden atölyelere kadar çok çeşitli etkinlikler planlandığını belirten Ersoy, “Festivalin ziyaretçisi değil, bir parçası olarak bu şölende yerinizi alacaksınız,” dedi. Kapsamlı programı paylaşmakta zorlandığını ifade eden Bakan Ersoy, festival boyunca ünlü sanatçılarının sahne alacağını açıkladı. Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nın Manisalı sanatseverler için performans göstereceği bilgisi de verildi.
Bakan Ersoy, festivalde “Seyyah Anadolu Medeniyetleri”, “Köklere Yolculuk”, “Lidya’nın İzleri”, “Yaşayan Miras Ahşap İşleri” gibi tematik sergilere yer verileceğini söyledi. Heykel, resim, ebru ve çini gibi sanat atölyeleri ve workshopların düzenleneceğini de ekleyerek, ailelerden özellikle çocuklarını bu etkinliklere getirmelerini rica etti. Ayrıca festivalin entelektüel boyutunun da ön planda olacağını kaydetti.
Manisa mutfağının tanıtılacağı 11 lezzet durağı ile gastronomi etkinliklerine de yer verileceğini belirten Bakan Ersoy, festivalin sosyal ve ekonomik kazanımlar sağlayacağını vurguladı.
Festival kapsamında Yeni Manisa Müzesi’nin de açıldığını belirten Ersoy, “Manisa’ya yakışır bir eser olarak inşa ettiğimiz bu çağdaş kompleks, 8 bin 245 metrekare kapalı alana sahip,” dedi. Müzenin etkileşimli sunumlarla öğrenmeyi kolaylaştıran bir yaşam alanı olduğunu ifade etti.
Bakan Ersoy, müzenin şu anda 1.700’den fazla eseri sergilediğini ve bu sanat mekânının çok çeşitli malzeme gruplarına ev sahipliği yaptığını belirtti.
Festivalin geçmişten bugüne ulaştığı başarıyı vurgulayan Bakan Ersoy, 2021 yılında Beyoğlu’nda gerçekleştirilen etkinliklerin büyüklüğünü hatırlatarak, bu yıl 20 şehirde binden fazla mekânda düzenlenecek 6 bin 800’ü aşkın etkinlikte yaklaşık 45 bin sanatçının halkla buluşacağını duyurdu.
Bakan Ersoy, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sözlerimizi her zaman somut hizmetlerle, hedef ve amaçlarımızı rekor rakamlarla taçlandırdık,” diyerek, hizmet ve eser çıtasını sürekli yükseltme hedefini de belirtti.
Bunun yanı sıra, festivalin ilk gününde Manisa İl Halk Kütüphanesi’nin açılışı yapılacağını duyuran Bakan Ersoy, tüm vatandaşları festivale, müzelere ve kütüphanelere davet ederek, “Her şey sizler için yapılıyor. Eğlenerek, öğrenerek, deneyimleyerek keyifli zaman geçirmek için sizleri bekliyoruz,” ifadelerini kullandı. Konuşmasını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile şehit ve gazileri anarak tamamlayan Ersoy, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum,” dedi.
Toplantının ardından Bakan Ersoy, Manisa Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi ve festival rotasındaki etkinlikleri ziyaret etti.