1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Modoko Akademi Açıldı, Terörsüz Türkiye Vurgusu

Modoko Akademi Açıldı, Terörsüz Türkiye Vurgusu

featured

Modoko Akademi’nin açılışı, Ticaret Bakanı Bolat, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ve Modoko Başkanı Koray Çalışkan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Konuşmasında “Terörsüz Türkiye” sürecine değinen Bolat, bu hedefin adım adım ilerlediğine dikkat çekti.

Bolat, “Ülkemizin dolaylı ve doğrudan 1.6 trilyon dolar kaynağını emen ve on binlerce şehit verdiğimiz terör olaylarının ortadan kalkmasıyla birlikte, bu kaynaklar huzur içinde yatırımlara ve üretim alanlarına yönlendirilecek. Türkiye olarak ekonomimiz çok daha yüksek oranlarda büyümeye devam edecek.” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin global ölçekte barışın merkezi haline geldiğini vurgulayan Bolat, bölgede yaşanan savaş ve ihtilafların çözüm adresinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki uluslararası diplomasi olduğunu söyledi.

Bolat, Modoko Akademi’nin imalatçılar ve sanayiciler için önemli bir girişim olduğunu dile getirerek, akademinin üniversite-sanayi işbirliği projelerinin güzel bir örneği olduğunu belirtti.

Bu akademinin, mobilya sanayi ve Modokolu üyeleri için yeni nesil eğitimli kalfalar, çıraklar ve ustalar yetiştirecek bir eğitim kurumu olacağını ifade eden Bolat, projenin diğer sanayi ve ticaret siteleri için de örnek teşkil etmesini umduğunu belirtti.

Bolat, hükümetin eğitime ve sağlığa ciddi kaynaklar ayırdığını vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu:

“Bütçemizin yaklaşık 17’sini eğitime, biraz daha azını sağlığa ayırıyoruz. Ülke genelindeki okulları yeniledik, üniversite sayısını 76’dan 210’a çıkardık ve fakülteleri artırdık. Meslek liseleri ve teknik okulları yenileyerek donanımlarını, ekipmanlarını ve öğretmen sayılarını artırdık. Eğitim ordusunun sayısını 450 bin civarından bir milyona ulaştırdık.”

Bolat, hem üniversite mezunları hem de mesleki okullara yönelen vasıflı ustalara ihtiyaç olduğunu belirterek, “İyi eğitim almış bir ustanın geliri, yeni mezun bir üniversite mezununun iki katı, hatta üç katı olabiliyor.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın MESEM Projesi, çıraklık okulu projesi ve teknik ile meslek liseleri çalışmalarının hızla devam ettiğinin altını çizen Bolat, öğrencilere hibe destekleri sağlandığını da sözlerine ekledi.

Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçı birliklerinin kurduğu meslek liselerini teşvik ettiklerini belirten Bolat, bu şekilde Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden biri haline getirmek için gayret gösterdiklerini ifade etti.

“Mobilya sektöründe, hem üretimde hem ihracatta dünyada ilk 10 içindeyiz”

Bolat, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana Türkiye’nin önemli gelişmeler kaydettiğini, özellikle son 22 yılda ülkenin birçok sektörde ilerleme kaydettiğini açıkladı.

Türkiye’nin pek çok sektörde dünyanın ilk 10 ya da en iyi 5’inde bulunduğunu aktaran Bolat, otomotivde 13’üncü, Avrupa’da 5’inci sırada olduklarını, müteahhitlikte ise dünya ikincisi konumunda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Bolat, tekstil ve giyimde Avrupa’da üçüncü, dünyada ise yedinci olduklarını, seramikte yedinci, turizmde ise turist sayısında dördüncü, turizm geliri bakımından altıncı sırada bulunduklarını belirtti.

Türkiye’nin lojistik alanda da ilerleme kaydettiğini belirten Bolat, 100 milyar dolarlık bir lojistik sektörü ve 40 milyar dolarlık ihracat geliri olduğunu ifade etti.

Bolat, milli gelirin son 22 yılda 6 kat büyüdüğünü vurgularken, ihracatın mallarda ve hizmetlerde 7.7 kat arttığını da söyledi.

Mobilya sektörünün ihracatının 10 kat daha büyüdüğüne dikkat çeken Bolat, Modoko’nun Türkiye’deki en başarılı mobilya kümelenme projelerinden biri olduğunu aktardı.

“Mobilya sektöründe, hem üretimde hem ihracatta dünyada ilk 10 içindeyiz. Türkiye, 300 bin çalışan, 45 bin imalatçı ve 50 bin mağaza ile mobilya denilince akla gelen ülkelerden biri olmuştur.” diyen Bolat, bu müteşebbislerin emeğinin ve uygulanan politikaların bir sonucu olduğunu ifade etti.

Bolat, 32 milyon 600 bin toplam istihdam sayısına ulaşıldığını, 2000’lerin başında bu sayının 21 milyon civarında olduğunu belirtti ve yeni eleman bulma konusundaki zorluklara dikkat çekti. Hükümetin bu noktada aile fonu kurarak çocuk sayısını artırmak için teşvikler verdiğini hatırlattı.

“‘Türkiye Yüzyılı’ hedeflerinde ‘Ticaretin Yüzyılı’ hedefi çok büyük önem taşıyor”

Ticaret Bakanı Bolat, ihracatın firmalar düzeyindeki önemini de vurguladı. “İhracat yapmazsam, başkası yapacak ve beni kendi pazarımda zor durumda bırakacak.” diyen Bolat, ihracatın yatırım, üretim, istihdam ve ülkenin döviz gelirlerini artırma açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Dünyada ticaret savaşlarının sürdüğünü ve bu durumun hükümeti ve yerli sanayiyi koruma konusunda motive ettiğini belirten Bolat, “Cumhurbaşkanımızın çizdiği ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefleri doğrultusunda, ‘Ticaretin Yüzyılı’ hedefinin büyük bir önemi var.” dedi.

Bolat, dünya genelindeki zorluklara rağmen emin adımlarla Türkiye’yi büyütme çabasını sürdüreceklerini belirtti.

“Sektörlere ihracat teşvikleriyle destek oluyoruz”

Bolat, Bakanlık olarak, mobilya ve diğer emek yoğun sektörlere ihracat teşvikleri sağladıklarını aktardı. “Bu yıl için mobilya sektörü, tekstil, giyim gibi sektörlere 2500 lira işçi başına hibe desteği veriyoruz.” dedi.

Hükümetin yurt dışında mağaza açma, şube açma teşvikleri bulunduğunu da ekleyen Bolat, enerji maliyetlerinin Avrupa’nın en düşük seviyesinde olduğunu belirtti. İstihdam desteği açısından üreticilere desteklerin sağlandığını ifade etti.

Modoko Başkanı Koray Çalışkan, sektörleri hakkında bilgi vererek, mobilya sektörünün her geçen gün büyüdüğünü, ancak bazı zorluklarla da karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. Çalışkan, Modoko Akademi’nin bu sorunları çözmek amacıyla kurulduğunu da aktardı.

Açılış konuşmalarının ardından Bolat ve beraberindekiler Modoko Akademi’yi gezerek, üniversite öğrencileriyle sohbet etti ve onlara tavsiyelerde bulundu.

Modoko Akademi Açıldı, Terörsüz Türkiye Vurgusu
Yorum Yap
Bizi Takip Edin