1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Uraloğlu’ndan Gençler için Teknoloji ve Değerler

Uraloğlu’ndan Gençler için Teknoloji ve Değerler

featured

Bakan Uraloğlu, Milli Türk Talebe Birliği Genel Merkezi’nde (MTTB) gerçekleştirilen “MTTB Milli Teknoloji Akademisi” etkinliğinde yaptığı konuşmada, gençlerin milli ve manevi değerlerle desteklenmemesi durumunda teknolojiye yapılan yatırımların yeterli olmayacağını ifade etti.

Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunu avantaja çevirme potansiyelinden bahsederek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın son 23 yılda ulaşım ve altyapı alanındaki yatırımlarına vurgu yaptı.

Terminandaki tarihi İpek Yolu’na da işaret eden Uraloğlu, bunun devamı niteliğindeki Orta Koridor’un Türkiye üzerinden geçtiğini belirtti.

Kalkınma Yolu Projesi’nin sunduğu fırsatlara değinen Uraloğlu, “Projelerin tamamlanma aşamasındayız, finansman görüşmeleri sürüyor. Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Katar bu projeye önem veriyor.” dedi.

Bu bağlamda Zengezur Koridoru’nun Türkiye ile Türk dünyası ülkelerini bağlayacağını anlatan Uraloğlu, “Her iki tarafta da çalışmalar devam ediyor ve projeyi 3-4 yıl içinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

“OTOYOLLAR DAHİL 29,7 BİN KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOLUMUZ VAR”

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin bölünmüş yol ve otoyol inşaatlarındaki ilerlemesini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Geçmişte 6 bin 101 kilometre yol mevcuttu, yalnızca 6 il birbiriyle bağlıydı ve şehirlerarası ortalama hız 40 kilometre/saatti. Araç sayımız o dönemde yaklaşık 8,5 milyondu. Bugün otoyollar dahil 29 bin 700 kilometre bölünmüş yolumuz var. Araç sayımız da 32 milyonu geçmiş durumda. Ortalama hızımız ise 90 kilometreye ulaştı. Türkiye’nin en yoğun güzergahlarındaki otoyol çalışmalarını tamamladık, yaklaşık 3 bin 800 kilometre. Çanakkale, Ankara, Antalya Alanya, Mersin, Hatay ve İstanbul’daki projelerimiz devam ediyor. Toplamda 8 bin 500 kilometre otoyol ağına ulaştığımızda, ülkemizin otoyol ihtiyacını da karşılamış olacağız.”

Uraloğlu, özellikle İstanbul ve çevresinde geliştirilen kara yolu projelerinin, olası bir deprem durumunda şehrin tahliye sürecine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

YENİ OTOYOL VE HIZLI TREN HATLARI GELİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Zigana Tüneli ve İstanbul-İzmir Otoyolu gibi önemli projeleri sıralayarak, Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ve Ankara-Alanya Otoyolu’nun yapımına başladıklarını belirtti.

Ankara-İstanbul arasında mevcut olan bir devlete ait yol ve otoyol bulunduğunu dile getiren Uraloğlu, “Sakarya Akyazı’dan başlayarak Ankara’ya kadar yeni bir otoyol projesi hayata geçireceğiz.” dedi.

Mevcut demir yolu ağının uzunluğunun 13 bin 919 kilometreyi bulduğunu kaydeden Uraloğlu, “Yapımı devam edenlerle birlikte yaklaşık 28 bin 500 kilometre uzunluğunda bir demir yoluna sahip olacağız.” şeklinde konuştu.

Ankara-İzmir, Mersin-Gaziantep ve İstanbul-Kapıkule gibi hatlarda hızlı tren projelerinin süregeldiğini anlatan Uraloğlu, “İstanbul ile Ankara arasında süper hızlı tren hattını projelendiriyoruz. Bu hat saat 350 kilometre hızla gidecek ve Ankara-İstanbul arası sadece 80 dakikada kat edilecek. Çalışmalara başladık.” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL’A YAKLAŞIK 162 KİLOMETRE RAYLI SİSTEM KAZANDIRDIK”

Bakan Uraloğlu, 505 kilometrelik Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı hakkında şu bilgileri verdi:

“Önümüzdeki yıl sonuna kadar Afyonkarahisar’a, sonraki yıl sonuna kadar da İzmir’e ulaşmayı planlıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek olan Kuzey Demiryolu Projesi’nin (Gebze-Çatalca arasında 120 kilometrelik hat) ihalesini bu yıl yapmayı ve projeye başlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, Sabiha Gökçen’den İstanbul Havalimanı’na, Çatalca’ya kadar yeni bir hızlı demir yolu da oluşturuyoruz.”

Uraloğlu, İstanbul’daki diğer raylı sistem projeleri hakkında da bilgi vererek, “Kente yaklaşık 162 kilometre raylı sistem kazandırdık. 26 kilometrede çalışmalar devam ediyor. Bu projeler tamamlandığında, İstanbul’daki toplam raylı sistem uzunluğu 380-400 kilometreye çıkacak. İstanbul’un ulaşım sorununun çözülmesi için 1004 kilometre metroya ihtiyaç var. 400 kilometersi tamamlandı, 600 kilometre ise halen yapılması gerekiyor. Ancak mevcut yönetimin bu konuda bir kaygısı olmadığını görüyoruz.” dedi.

Bakan, Türkiye genelindeki havalimanı sayısının 58’e yükseldiğini, uçuş yapılan nokta sayısının ise 60’tan 353’e çıktığını kaydederek, hava yolu yolcu sayısının 34 milyondan 230 milyona ulaştığını, bu yıl 240 milyon yolcu taşıyacaklarını ifade etti.

Ayrıca denizcilik alanında yapılan çalışmalar ve projelerden de bahseden Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun devreye alındığını belirterek, bu sayede Türkiye’nin önemli kazanımlar elde ettiğini dile getirdi.

“13 YAŞIN ALTINDAN HERKESİN SOSYAL MEDYAYA GİRMEMESİ GEREKİYOR”

Bakan Uraloğlu, sosyal medyadaki kullanıcı sayıları ve uzay, internet, iletişim alanlarındaki gelişmelere dair bilgiler vererek, sosyal medya platformlarının düzenlenmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Sosyal medya için alınacak önlemler hakkında bilgi veren Uraloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Ne düşünmemiz gerekiyor? 13-16 yaş arasındaki çocukların sosyal medya platformlarına girmesi için ailelerinin iznine tabi olmasını, 13 yaşın altındakilerin ise kesinlikle girmemesini savunuyoruz. Bu yaş grubundaki gençlerin enerjisini doğru alanlarda harcaması önemlidir. Bu konuda çalışmalarımız var ve bu platformlarla nasıl bir uygulama yapabileceğimiz üzerine görüştük. Meta da bizim önerilerimiz doğrultusunda bazı değişiklikler yaptı. Yasal düzenlemeler de hayata geçirilecek. Gelişmiş ülkeler bu konuda daha dikkatli davranıyor. Yasaklamadan ziyade disiplin altına alma noktasında adımlar atılıyor. Biz de gerekli önlemleri almayı planlıyoruz. Özelikle gençler arasında yasal olmayan VPN kullanımı yaygın. Bu tür uygulamaları kesinlikle önermiyoruz.”

Uraloğlu’ndan Gençler için Teknoloji ve Değerler
Yorum Yap
Bizi Takip Edin