Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 13 Mayıs tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Çin Sivil Havacılık Kurumu (CAAC) arasında bir mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, Pekin’de gerçekleştirilen müzakerelerin Türk sivil havacılığının Asya’da önemli bir tarihi diplomatik ve sektörel başarıya imza atmasını sağladığını belirtti. Uraloğlu, “Çin ile yapılan anlaşmayla yaklaşık 15 yılın ardından sefer haklarında ilk artışı gerçekleştirmiş olduk. İki ülke arasındaki haftalık yolcu seferi hakkını 21 frekanstan 49 frekansa çıkardık. Küresel öneme sahip bir pazar olan Çin’de Türk sivil havacılığı yeni bir döneme adım atıyor. Ayrıca, Türk hava yolu şirketlerine Chengdu, Xian ve Urumçi şehirlerine uçuş başlatma hakkı da verilmiştir.” açıklamasında bulundu.
Uraloğlu, yolcu taşımacılığına ek olarak, hava kargo taşımacılığında da Çinli taşıyıcıların seferlere başlamasıyla haftalık 14 frekans olan kargo hakkının 28 frekansa çıkarılacağını ifade etti. Bu değişikliğin, Türk hava taşımacılığının Asya-Pasifik coğrafyasında görünür ve sürdürülebilir bir lojistik güç olmasını sağlayacağına dikkat çekti.
Kargo ve yolcu kapasitesindeki artışın, İstanbul Havalimanı’nı Doğu ile Batı arasında önemli bir küresel aktarma ve lojistik merkezi haline getireceğini vurgulayan Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:
“Türkiye, son dönemde Tayland, Hong Kong ve Avustralya ile mutabakat zaptı imzaladı. Şimdi de Endonezya ve Singapur ile çalışmalar yürütüyoruz. Türk taşıyıcıları yalnızca uçuş yapmıyor, aynı zamanda kıtalar arası bağlantılar kuruyor. Asya-Pasifik bölgesinde rekabeti şekillendiren önemli bir aktör haline geliyoruz.”