Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin güncel durumu, ticaret hacmi ve Türk firmalarının Kazakistan’daki faaliyetleri hakkında Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu. Kapucu, iki ülke arasındaki işbirliği konularını, savunma sanayisindeki ortak projeleri, Orta Koridor’un önemini ve Kazak toplumundaki Türkiye izlenimlerini aktardı.
Kapucu, Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinin ilk kez 2009 yılında stratejik bir niteliğe kavuştuğunu ve 2022 yılında genişletilmiş stratejik ortaklık seviyesine yükseldiğini belirtti. Bu anlaşmanın, iki ülke arasında üst düzey temasları artırdığına dikkat çekti.
Kapucu, söz konusu genişletilmiş stratejik ortaklık anlaşmasından bu yana iki ülke arasındaki işbirliği alanlarının çeşitlendiğini ve çok taraflı platformlarda, özellikle Birleşmiş Milletler ve Türk Devletleri Teşkilatı gibi kuruluşlarda önemli ilerlemeler kaydedildiğini iletti. Ayrıca, Cumhurbaşkanları arasındaki güçlü ilişkinin alt düzeydeki temasları da olumlu yönde etkilediğini ifade etti.
Bu yıl içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 5. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in Türkiye’ye geleceğini hatırlatan Kapucu, dışişleri bakanları başkanlığındaki 8. Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısının da yapılacağını belirtti.
Parlamentolar arası ilişkilerin gelişimini de aktaran Kapucu, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un Kazakistan ziyaretini ve Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Koşanov’un Türkiye’deki temaslarını başarılı bulduğunu ifade etti.
Kapucu, Türk-Kazak ticaret hacminin 2023 yılı itibarıyla 10 milyar doları aştığını, 2024 yılında bu rakamı korumayı hedeflediklerini açıkladı. Türkiye’nin Kazakistan’daki yatırımlarının büyük miktarlarla devam ettiğini, enerji sektörü dışında Türkiye’nin en fazla yatırım yapan ilk üç ülke arasında bulunduğunu sözlerine ekledi.
Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin ilaç, sağlık, tekstil, turizm ve inşaat gibi birçok sektörde önemli yatırımlar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Kapucu, bu yatırımların yıllar içinde önemli getiriler sağlayacağını belirtti.
Kazakhstan’dan Türkiye’ye seyahat edenlerin sayısının artığını vurgulayan Kapucu, geçen sene 900 bine yakın Kazakistan vatandaşının Türkiye’yi ziyaret ettiğini bildirdi. Kazakların Türk turizm sektörüne olan ilgisinin bu yıl da devam etmesini beklediğini ekledi.
Kazakhstan’ın savunma sanayi konusundaki işbirliğinin ikili ilişkilerde stratejik bir boyut kazandığını kaydeden Kapucu, Türk savunma sanayi ürünlerinin Kazakistan ordusu tarafından kullanılmaya başlandığını ifade etti. Ayrıca, bu işbirliğinin tedarik ve teknoloji transferini de kapsadığını aktardı.
Kapucu, Orta Koridor’un Türkiye ve Kazakistan arasındaki ticari ilişkilerdeki önemini vurguladı. Bu güzergahın, Hazar Denizi üzerinden Azerbaycan ve Gürcistan’la ülkeye ulaşım sağladığını belirterek, son yıllarda bölgede somut yatırımlar yapıldığını ifade etti.
Kazakhstan’ın coğrafi konumu, üretici ülkeler için anahtar bir ülke haline getirirken, Türk şirketlerinin burada altyapı projelerine katkıda bulunması gerektiğini de sözlerine ekleyen Kapucu, Orta Koridor’un taşınan yük hacminin son dönemde büyük bir artış gösterdiğini söyledi.
Kapucu, Kazakistan ile olan işbirliğinin yanı sıra “Kazakistan-Azerbaycan-Türkiye Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları Üçlü Mekanizması” kapsamında da çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Bu mekanizmanın daha etkili hale getirilmesi için Türkiye’de bir araya gelmelerinin planlandığını açıkladı.
Orta Koridor’un sürekliliğinin sağlanmasının önemine dikkat çeken Kapucu, bu alanlarda hem ikili hem de çok taraflı işbirliği yapılmasına yönelik beklentilerini dile getirdi.
Kültürel ilişkilerin arttığını ve eğitim, sivil toplum gibi alanların sosyal medyanın etkisiyle güçlendiğini ifade eden Kapucu, Türkiye’de 12 binin üzerinde Kazak öğrenci bulunduğunu belirtti. Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin Türk dünyasından gelen öğrenciler için önemli bir bağ kurduğunu söyledi.
Türk dizilerinin Kazakistan’da Türkiye’nin yumuşak gücü olarak öne çıktığını vurgulayan Kapucu, Kazak halkının Türkiye’ye olan sevgisinin derin olduğunu kaydetti. Türkiye ile Kazakistan halkları arasında sıkı bir bağ olduğunu ve bu bağın çeşitli olaylarla gözler önüne serildiğini ifade etti.