Avrupa Birliği, Suriye’ye uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Bugün Suriye’ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık,” ifadelerini kullandı. Kallas, ayrıca, “Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz,” diyerek AB’nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğine vurgu yaptı.
SURİYE’DEN İLK AÇIKLAMA
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Avrupa Birliği’nin yaptırımları kaldırma kararına duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “AB’ye yaptırımların kaldırılması kararı için müteşekkiriz. Bu karar, Suriye’de güvenlik ve istikrarı destekleyecek,” şeklinde konuştu.
Bunun yanı sıra, Avrupa Birliği’nin bu kararının, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırdığını açıklamasının ardından geldiği belirtildi.
SURİYE’YE YAPTIRIMLAR NEYİ KAPSIYOR?
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, Mayıs 2011’de iç savaşın patlak vermesi ile başladı. Bu dönemde, rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi kısıtlayıcı tedbirler uygulandı. Listeye, Esad ve bakanları gibi rejimin önemli isimleri dahil edildi. Ayrıca, AB, sektörel yaptırımlar da devreye sokarak, rejimin finans ağının kalbindeki sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede, ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı, askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen mallar ile belirli iletişim ekipmanlarının ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, ayrıca belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finanse edilmesini de kapsıyordu. AB, 24 Şubat’ta ise Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya alma” kararı aldığını açıklamıştı. Yapılan açıklamalarda, yaptırımların kaldırılması ile ilgili kararların “geri döndürülebilir” özellikte olduğu ve ülkedeki durumun dikkatle takip edildiği vurgulandı.