Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’de yapılan doğal gaz arama çalışmaları neticesinde 75 milyar metreküplük gaz rezervinin keşfedildiğini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre, bu keşif, Türkiye’nin ileri teknolojiye sahip sondaj gemisi Abdülhamid Han ile Göktepe-3 kuyusunda yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte gerçekleşti.
Göktepe-3 kuyusu, Sakarya Gaz Sahası’nın 69 kilometre batısında ve karaya da 165 kilometre uzaklıkta yer alan Göktepe Sahası’nda bulunmaktadır.
27 Mart’ta başlayan ve yaklaşık 50 gün süren sondaj, log ve test operasyonlarının ardından, 16 Mayıs’ta sevindirici bir haber verildi.
Ekonomik değeri 30 milyar dolar olarak hesaplanan bu keşfin, Türkiye’deki tüm konutların gaz ihtiyacını 3,5 yıl boyunca karşılaması öngörülüyor.
TÜRKİYE’NİN KEŞFİ DÜNYA BASININDA
Dünya medyası, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı konusundaki önemli adımını yakından izliyor.
Daily Mare, Karadeniz’deki bu keşfin Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma stratejisinde kritik bir dönemeci temsil ettiğini belirtti.
Analizde, Türkiye’nin büyük bir gaz keşfine imza attığı vurgulanarak enerjideki hedeflerin de arttığına dikkat çekildi.
Ankara’nın, sadece kendi sahalarından gaz tedarik etme hedefi değil, aynı zamanda Orta Asya ve Orta Doğu’dan Avrupa’ya hidrokarbon geçişini kolaylaştırarak bölgesel bir enerji merkezi haline gelmeyi planladığı ifade edildi.
Yurt içinde elde edilen gaz, enerji ithalatına bağımlılığı azaltmak ve Türkiye’nin diplomatik ve ekonomik müzakerelerdeki pozisyonunu güçlendirmek açısından önemli bir araç olarak görüldüğü belirtildi.
İSKANDİNAV ÜLKELERİ İÇİN FIRSAT OLABİLİR
Öte yandan, Türkiye’nin gaz projelerinin genişlemesi ile birlikte açık deniz gemileri, deniz altı mühendisliği, sismik araştırma yetenekleri ve deneyimli denizci personeline olan talebin arttığına dikkat çekildi. Bu durumun, özellikle Polonyalı ve İskandinav deniz şirketleri için yeni fırsatlar sunabileceği kaydedildi.