Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin Suriye yaptırımlarını kaldırma kararı ve İsrail ile ilgili ticaret anlaşması görüşmelerini durdurması üzerine açıklamalarda bulundu.
‘SURİYE’YE YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI’
Bakan Bolat, Batı dünyasında vicdanların yavaş da olsa uyanmaya başladığını belirtti. Türkiye olarak, Suriye konusundaki politikalarını ve duruşlarını yıllardır ilkeli bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti.
Bu bağlamda, 8 Aralık devriminden sonra yeni Suriye hükümetinin milli birlik, siyasi ve ekonomik istikrar sağlama konusunda atmış olduğu adımları desteklediklerini vurguladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD’nin yeni yönetimi ve Avrupa Birliği liderleri nezdinde yapmış olduğu girişimlerin sonuç vermesiyle, Suriye’ye yönelik AB ve ABD yaptırımlarının kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.
Bakan Bolat, Suriye’de milli birlik hükümeti kurulduktan sonra, bu geçiş sürecinde mali ve ticari yaptırımların kaldırılmasının önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Bu durumun, Suriye ile diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlar arasındaki ticaret ve mali transferlerin önünü açacağına değindi.
Ayrıca, Suriye’nin yeniden inşası, istikrarı ve milli birliğinin sağlanması açısından bu adımların önemli bir kilometre taşı olacağını belirtti. Sayın Cumhurbaşkanımızın ikna çabalarının ABD yönetimi ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından kabul edilmesinin sevindirici olduğunu ifade etti. Yaptırımların kaldırılmasıyla bir arada Suriye’deki istikrarın ve ekonomik gelişmenin hız kazanacağını söyledi.
“FİLİSTİN’DE DAHA FAZLA KANIN AKMASINI ÖNLEME KONUSUNDA ÜMİTLERİ AZ DA OLSA YEŞERTMEKTEDİR”
Bakan Bolat, İsrail ve Filistin konusuna da değindi ve Avrupa Birliği ile İngiltere, Fransa ve İspanya gibi önemli ülkelerin İsrail ile ticaret ilişkileri konusundaki açıklamalarının, Filistin’de daha fazla kanın akmasını önlemek konusunda ümitleri yeniden yeşerttiğini belirtti.
10 Nisan 2024 tarihinde yaptıkları, ihracatın yaklaşık yarısını sınırlama kararının ve 2 Mayıs 2024 tarihinde aldıkları tamamen durdurma kararının, bazı Avrupa ülkelerinde karşılık bulmaya başladığını ifade etti. Bu bağlamda, İngiltere’nin İsrail ile serbest ticaret görüşmelerini durdurma kararı ve Avrupa Birliği’nin Hollanda’nın önerisi üzerine AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nı gözden geçirmesi önemli bir gelişme olarak öne çıkmaktadır.
Ayrıca, 22 Avrupa ülkesinin İsrail’e yönelik saldırıları durdurması ve insani yardımların Gazze’ye girişine izin vermesi çağrısının İsrail üzerinde önemli bir baskı oluşturacağına dikkat çekti. Türkiye’nin 13 ay önce aldığı İsrail ile ticareti durdurma kararının diğer ülkeler tarafından zamanında uygulanmış olmasının, Gazze’deki can kaybını ve yıkımı azaltabileceğini vurguladı.
Son olarak, uluslararası toplumun İsrail’in saldırganlığına karşı birlikte durma gücüne sahip olduğunu, ancak bu gücün henüz kullanılmadığını belirtti. Gazze’de yaşananların bir soykırım ve insanlık dramı olduğunu ifade eden Bakan Bolat, bu durumun insanlık tarihine utanç verici bir olay olarak geçeceğini söyledi.