Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaz aylarında gayrimenkul satış ve kiralama işlemlerinin artmasıyla birlikte dolandırıcılık vakalarının da çoğaldığını belirtti.
Şahin, dolandırıcıların, ait olmadıkları konutların fotoğraflarını internet üzerinden bulup sosyal medyada paylaştıklarını ifade etti. Bu tür dolandırıcıların, ilanlara gelen yoğun talep gerekçe göstererek tüketicilerden evleri görmeden kapora veya peşin kira talep ettiklerini belirtti.
“Belgesi olmayan büyük ihtimalle dolandırıcıdır”
Konut kira bedellerindeki artışın dolandırıcılara kapı açtığını vurgulayan Şahin, tüketicilere, konut alım ve kiralama işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermemeleri konusunda uyardı. Bu süreçlerin, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kişilerle yapılması gerektiğini kaydetti.
“Artık konut satış ve kiralama yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığına aittir. Sertifika ve belge sahibi olanlarla işlemler yapılmalıdır. Eğer bu görünürde bir yetki belgesi yoksa, dolandırılma riski oldukça yüksektir. Sosyal medya üzerinden konut alım veya kiralama işlemleri için kapora vermekten kaçının. Bu tür durumlar genellikle dolandırıcılıkla sonuçlanır ve paranızla baş başa kalırsınız. Ayrıca sosyal medyada bu kişilerin yakalanması da oldukça zordur. Eğer bir yer kiralamak ya da satın almak niyetindeyseniz, Ticaret Bakanlığı’nın Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sistemi aracılığıyla muhatap olduğunuz kişinin belge sahibi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Öncelikle kim olduğunu öğrenmek, ardından da belgesinin olup olmadığını sorgulamak önemlidir. Böylelikle gönül rahatlığıyla kaporamızı yatırabiliriz. Eğer belgeleri yoksa, büyük ihtimalle dolandırıcıdır. Aksi takdirde sorun yaşar, muhatap bile bulmakta zorlanırsınız.” şeklinde konuştu.
“Yetki belgesini ısrarla soralım”
Şahin, kiralanacak ya da satın alınacak mülkün detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğine dikkat çekti. Aracı kişinin yetkili olup olmadığının tespit edilmesinin de son derece önemli olduğunu ifade etti.
Tüketicilerin, ön ödeme yaparken büyük meblalarla karşılaştığını belirten Şahin, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Şahin, “Bir yeri kiralamak ya da satın almak istediğinizde, evi gösteren kişiye, ‘Acaba bu yetkili mi ya da sahibi mi?’ diye sormaktan çekinmeyin. Vereceğiniz para oldukça önemli bir miktar. ‘Yetkiniz var mı, kartınızı ya da yetki belgenizi görebilir miyim?’ gibi sorular sormakta hiçbir sakınca yok. Aksi halde, başınız ağrıyabilir. Bu, sizi koruyacak bir adımdır çünkü piyasada birçok belgesiz satıcı bulunmakta. Belgesi olan birisi sizinle bu belgeleri rahatlıkla paylaşır. Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığından kaçınalım ve yetki belgesini ısrarla sorgulayalım. Eğer belge göstermiyorlarsa, uzaklaşmayı tercih edelim.” dedi.