Kredi derecelendirme kuruluşu, Kasım 2023 itibarıyla gelişmekte olan piyasalar için 5 yıllık potansiyel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminlerini güncelledi. Bu güncelleme, piyasalardaki ekonomik belirsizliklerin yansımalarını da gözler önüne seriyor.
Fitch tarafından yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, 10 gelişmekte olan ülke için tahmin edilen ortalama potansiyel büyüme oranının GSYH ağırlıklı ortalama bazında yüzde 4’ten yüzde 3,9’a gerilediği bildirildi. Bu durum, söz konusu ülkelerin ekonomik dinamiklerinde belirgin değişimler yaşandığını gösteriyor.
Açıklamada, Çin’in potansiyel büyüme oranının yüzde 4,6’dan yüzde 4,3’e düşürülmesinin bu revizyonun ana nedeni olduğu ifade edildi. Bunun yanı sıra Meksika, Endonezya ve Güney Kore için büyüme tahminlerinin de aşağı yönlü revize edildiği belirtildi.
Öte yandan, Rusya, Brezilya, Polonya ve Hindistan gibi ülkelere yönelik büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizyonlar gerçekleştirildi. Bu durum, bu ülkelerin ekonomik toparlanma süreçlerine işaret ediyor.
TÜRKİYE İÇİN TAHMİNLERDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMEDİ
Yapılan açıklamada, Güney Afrika ve Türkiye için tahminlerde değişiklik yapılmadığı belirtilerek, GSYH ağırlıklandırılmamış bazda, gelişmekte olan ülkelerin ortalama potansiyel büyümesinin yüzde 3,1 olarak korunduğu ifade edildi.
Revize edilen 5 yıllık büyüme tahminleri arasında Endonezya için yüzde 4,9’dan yüzde 4,7’ye, Meksika için yüzde 2’den yüzde 1,8’e ve Güney Kore için yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a düşüş gözlemlendi.
Buna karşın, Hindistan’ın öngörülen büyüme oranı yüzde 6,2’den yüzde 6,4’e, Polonya’nın yüzde 3’ten yüzde 3,2’ye, Brezilya’nın yüzde 1,7’den yüzde 2’ye ve Rusya’nın yüzde 0,8’den yüzde 1,2’ye yükseltilmiş durumda.
Güney Afrika için orta vadeli potansiyel büyüme oranı yüzde 1 olarak kalırken, Türkiye’nin potansiyel büyüme tahmini yüzde 4,1 düzeyinde korunmuştur.