İşçi sendikaları, kamu sektörü çalışanlarının toplamda yaklaşık 600 bin işçisinin ücret artışlarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında hükümetin ilk zam teklifini mayıs ayı bitmeden sunmasını talep ediyor.
Karayolları, demiryolları, elektrik üretim tesisleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurumlarını kapsayan bu süreçte, 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü müzakereleri devam ediyor.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak zam talebini 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletmesiyle başlayan görüşmeler, işçi ve işveren temsilcilerinin 16 ve 24 Nisan ile 16 Mayıs tarihlerinde TÜHİS’in ev sahipliğinde bir araya gelmesiyle sürdürülüyor.
İdari maddelerin büyük bir kısmı üzerinde gerçekleştirilen müzakerelerin ardından, TÜHİS tarafından maliyet analizi çalışması yapıldı. Bu analizlerin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından değerlendirilmesinin akabinde, önümüzdeki günlerde işçi tarafına ilk teklifin yapılması bekleniyor.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, hükümete sundukları talepleri hatırlatarak, aradan geçen süre zarfında hükümetten herhangi bir zam teklifi almadıklarını belirtti.
Hükümetin teklif vermemesi ve sözleşme sürecinin uzamasının kendilerini rahatsız ettiğini aktaran Ağar, “Hükümetten yaklaşık 3 aydır bir teklif bekliyoruz. Gözümüz Hazine ve Maliye Bakanlığının tutumunda, kulağımız TÜHİS’in çağrısında. Birçok iş yerinde grev sürecine yaklaşmaktayız, mayıs ayı bitmeden ilk teklif kesinlikle masaya gelmeli. Teklifin gelmesi, pazarlık sürecinin başlaması açısından önem taşıyor. 600 bin işçi ve aileleriyle birlikte 2-3 milyon insan, bu teklife odaklandı. Hükümetin beklentileri karşılayacak bir teklif sunmasını istiyoruz,” dedi.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in gece hazırladıkları taslak kapsamında, günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi talep ediliyor. Bu artış sonrası, 2025’in ilk altı aylık döneminde yüzde 50, diğer altı aylık dönemlerinde ise yüzde 25 zam ve üzerine ek olarak yüzde 10 refah payı verilmesi isteniyor.
Kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, diğer tüm sözleşmeler açısından kritik bir öneme sahip. Bu çerçevede, yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisini kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri de önemli bir gündem maddesi oluşturuyor.
Bahsi geçen Protokol, memurların toplu sözleşmesini ve 160 binden fazla işçiyi kapsayan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi gibi özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerini de etkileyecektir.