1. Haberler
  2. Dünya
  3. 81 Gün Sonra Gazze’ye İlk Yardım Tırları Girdi

81 Gün Sonra Gazze’ye İlk Yardım Tırları Girdi

featured

Gazze hükümeti, İsrail’in 81 günlük ablukasının ardından ilk yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne girdiğini duyurdu. Bu durum, bölgedeki insani kriz açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, çoğunluğu uluslararası ve sivil toplum kuruluşlarına ait olan toplam 87 yardım tırının, 81 günlük ablukanın ardından bölgeye giriş yaptığını bildirdi. Medya Ofisi Müdürü İsmail es-Sevabite, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar 87 yardım tırı Gazze’ye giriş yaptı. Bu, 81 günlük ablukanın ardından gerçekleşen ilk giriş oldu” ifadesini kullandı. Yardımlar, insani ihtiyaçları karşılamak amacıyla uluslararası ve yerel kuruluşlar aracılığıyla dağıtılmak üzere gönderildi.

“75 TIR GÜNEY VE ORTA KESİMLERDEKİ FIRINLARA UN TAŞIDI” Öte yandan, Gazze Özel Nakliyeciler Derneği Başkanı Nahid Şuhaybir, AA’ya verdiği bilgide, yardım tırlarının sayısının 92 olduğunu belirtti. Şuhaybir, “Tırlardan 75’i güney ve orta kesimlerdeki fırınlara un taşıdı. Yardımlar Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı üzerinden ulaştırıldı” dedi. Ancak, Gazze ve kuzey bölgelerine yardım ulaştırmak için kullanılan Netzarim Koridoru’nda geçişlerin engellendiği, İsrail ordusunun bu güzergahı kapattığı ifade edildi. Ayrıca, 12 tırın UNICEF’e ait çocuklar için besleyici ek gıdalar taşıdığı ve bunların Deyr el-Belah kentine indirildiği, beş tırın ise BAE tarafından gönderilen şeker ve çeşitli gıda maddeleri taşıdığı aktarıldı.

GAZZELİLERİN İÇME SUYUNA ULAŞMASI “NEREDEYSE İMKANSIZ”

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ndeki evler, okullar ve hastanelerin yanı sıra sivil altyapıyı hedef alması, Filistinlilerin temiz ve güvenli suya ulaşımını oldukça zorlaştırdı. Gazze’deki yerinden edilmiş birçok kişi, insani kullanıma uygun az miktardaki suya erişebilmek için uzun kuyruklarda bekliyor. Nüfusu 2,3 milyon olan Gazze’de kişi başına düşen su tüketimi, 7 Ekim öncesindeki 84,6 litreden “3 ile 5 litre” seviyesine düştü. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) acil durumlarda ideal günlük su miktarını 20 litre olarak değerlendirdiği göz önüne alındığında, bu düşüş bölgedeki su ihtiyacının ciddi bir sıkıntı olduğunu gösteriyor.

Gazze Şeridi’nde yaşanan bu durum, özellikle kalabalık barınaklarda kalan yerinden edilmiş Filistinlilerin kişisel hijyenine ve toplum sağlığına doğrudan olumsuz etkide bulunuyor. Temiz içme suyu eksikliği, dehidrasyon ve böbrek hastalıkları gibi sağlık problemlerine yol açabiliyor.

GAZZE’NİN GÜNLÜK EN AZ 500 YARDIM TIRINA İHTİYACI VAR

Hükümetin Medya Ofisi, Gazze’nin günlük olarak en az 500 yardım ve 50 yakıt tırına acil ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Uzun süredir devam eden abluka, kıtlık koşullarını daha da kötüleştirdi. Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger, Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail’e ticari imtiyazlar tanıyan anlaşmayı gözden geçirme kararı aldığını belirtirken, Gazze’deki durumun dayanılmaz hale geldiğini ifade etti. Aynı gün Gazze Hükümeti, İsrail’in Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’nda bekleyen yardım tırlarının geçişini engellediğini ve bunun uluslararası taahhütlere aykırı olduğunu açıkladı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde sivillere yönelik saldırılarını artırdığı ve işgali kalıcı hale getirmek üzere kara saldırılarına başladığı bildirildi. Ayrıca, İsrail ordusunun, Gazze’nin kuzeyindeki ve diğer bölgelerde Filistinlilere yönelik saldırı tehdidi içeren ve güneye gitmeleri yönünde ilanları havadan attığı kaydedildi. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar, bu harekâtın zaten kötü olan insani durumu daha da derinleştireceği konusunda uyarılarda bulundu. İsrail’in Gazze’nin güneyinde, toplama kampları kurarak kısıtlı miktarda insani yardım dağıtacağı doğrultusunda haberler gündeme geldi.

81 Gün Sonra Gazze’ye İlk Yardım Tırları Girdi
Yorum Yap
Bizi Takip Edin