1. Haberler
  2. Gündem
  3. Aile Kurumunu Koruma Çağrısı: Küresel Tehditler

Aile Kurumunu Koruma Çağrısı: Küresel Tehditler

featured

Bakan Göktaş, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu “Küreselleşen Dünyada Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi” teması ile gerçekleştirilen Uluslararası Aile Forumu’nun açılışında, küresel belirsizliklerin arttığı bir dönemde bu forumun bir araya gelme fırsatı sunduğunu ve uluslararası topluluğa güçlü bir mesaj ilettiğini belirtti.

Forumda dijitalleşme, demografik değişimler, kültürel dinamikler ve sosyal politikalar gibi birçok konunun ele alınacağını vurgulayan Göktaş, aile kurumunun maruz kaldığı küresel risklerin irdeleneceğini, aile odaklı politikaların güçlendirilmesi için önerilerde bulunulacağını ifade etti. En büyük beklentilerinin, kurulacak diyalogların forumun ardından da devam etmesi ile aileyi ve dinamik nüfus yapısını tehdit eden sorunlara karşı kalıcı bir uluslararası iş birliğine zemin oluşturması olduğunu söyledi.

İnsanlığın en köklü ve en evrensel kurumu olan ailenin, toplumsal yaşamın merkezi olduğunu dile getiren Göktaş, “Aile, toplumun çelik çekirdeği, özü, kaynağıdır. Bu nedenle aile, başka hiçbir kurum tarafından ikame edilemez. Aile, medeniyetleri inşa eden ve değerleri geleceğe taşımada temel bir yapıdır. Ancak mevcut dönemde aile kurumu büyük tehditlerle yüz yüze.” şeklinde konuştu.

“CİNSİYETSİZLEŞTİRME GİBİ KÜRESEL İDEOLOJİK AKIMLAR HIZLA YAYGINLAŞIYOR”

Bakan Göktaş, modernleşmenin sağladığı kolaylıkların yanı sıra aile kurumunu da derinlemesine etkilediğine dikkat çekti.

Bireyselliğin ön plana çıktığı, sınırsız özgürlük anlayışının yayıldığı bir dönemde olunduğunu vurgulayan Göktaş, “Bu durum, aileyi toplumsal hayatın merkezinden çekip kişisel bir tercihe indirgemektedir. Dayanışmanın yerini yalnızlık, bağlılığın yerini geçicilik, sorumluluğun yerini ise sınırsız seçenekler almıştır. Cinsiyetsizleştirme gibi küresel ideolojik akımlar da aileyi tehdit eden unsurlar arasında hızla yayılmaktadır. Ayrıca dijitalleşme yüz yüze iletişimi azaltarak aile içindeki ilişkileri olumsuz yönde etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

Göktaş, teknolojik ve dijital gelişmelerin aileyi güçlendirmesi beklenirken, çoğu zaman aile bağlarını zayıflattığını belirterek, modern yaşamın aile kurmayı bir yük olarak göstermesinin gençleri evlilikten uzaklaştırdığını, anne-babalık rollerinin zayıfladığını, kuşaklar arası bağların koptuğunu da aktardı.

Göktaş, “Bugün gelinen nokta, yıllarca yürütülen kalkınma politikalarının aileyi engel gibi görmesinin bir sonucudur.” diyerek, doğurganlığın düşmesinin birçok ülkede büyümeye katkı sağlayacağına dair yanılsamanın neden olduğu nüfus planlamalarının birçok yerde sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Nüfus azalması ve yaşlanmanın pek çok ülkede toplumsal yapıyı tehdit eden bir unsur haline geldiğini belirten Göktaş, göçler, doğal afetler, savaşlar ve ekonomik baskıların aileleri savunmasız bıraktığını söyledi.

“AİLE SADECE GEÇMİŞİN DEĞİL SAĞLIKLI BİR GELECEĞİN DE TEMİNATIDIR”

Yaşanan tüm bu durumların, ekonomik gelişim, toplumsal direnç ve gelecek nesiller için kritik bir mesele olduğunu vurgulayan Göktaş, “Aileyi tehdit eden bu süreçler kültürlerarası farklılıklar taşısa da kökeninde birçok ortak dinamik barındağıyor. Aile, sadece geçmişin değil, sağlıklı bir geleceğin de güvencesidir. Aile bağlarını güçlendirecek, kuşaklar arası dayanışmayı teşvik edecek adımlar atmalıyız. Bugün bu zorluklarla başa çıkmak için ortak akıl ve güçlü bir irade ortaya koymalıyız. Ülkeler arası bilgi paylaşımı, iyi uygulamaların aktarımı her zamankinden daha kritik.” dedi.

Bakan Göktaş, hiçbir ülkenin bu sorunlarla tek başına mücadele edemeyeceğini söyleyerek, bu ortak sorunlara ortak çözümler üretmenin gerektiğini ifade etti. Aileyi korumanın, insanlığın ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Göktaş, aile dostu şehir planlaması, eğitim politikaları, medya ve dijital içeriklerde ailenin korunmasını temel alan stratejilerin oluşturulması gerektiğini belirterek, “Uluslararası düzeyde güçlü bir aile diplomasisi geliştirmeliyiz. Aile, çevre, iklim değişikliği ve insan hakları gibi global gündem maddeleri arasında yer almalıdır. Kültürel değerleri korurken, evrensel ilkeleri de gözeten iş birliği temellerini sürdürmeliyiz. Aileyi güçlendiren uygulamaların izlenebileceği uluslararası gösterge sistemleri de bu çabanın önemli bir parçası olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Geçen yıl “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı”nı açıkladıklarını hatırlatan Göktaş, bu belgede aileyi ve dinamik nüfus yapısını koruma, dijital güvenliği sağlama, küresel risklere karşı direnç oluşturma ve kuşaklar arası dayanışmayı güçlendirme gibi stratejik hedeflerin yer aldığını belirtti.

Kurumsal yapıyı güçlendirdiklerine de dikkat çeken Göktaş, “Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı ile politikalarımızı çok boyutlu bir yaklaşımla yönetmeye başladık. Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında oluşturduğumuz Nüfus Politikaları Kurulu ile uzun vadeli ve sürdürülebilir demografik stratejiler geliştiriyoruz. Aile Enstitüsü ile aile ve demografi konularında bilimsel temellere dayanan politika süreçleri yürütüyoruz.” dedi.

“GÜÇLÜ TOPLUM, GÜÇLÜ AİLEYLE MÜMKÜNDÜR İLKESİYLE HAREKET EDİYORUZ”

Aileyi güçlendirmenin, toplumun tüm kesimlerini aynı hedef etrafında buluşturan kapsamlı bir seferberlikten geçtiğini vurgulayan Göktaş, bu yıl ilan edilen “Aile Yılı”nın finansal desteklerden eğitime, kültürel etkinliklerden dijital dönüşüme kadar geniş bir hareketi kapsadığını belirtti.

Bakan Göktaş, ailenin evrensel bir değer olarak modern çözümlerle korunması gerektiğini ifade ederek, aksi durumda “yakın bir gelecekte anaokullarının kapandığı, huzurevlerinin dolup taştığı, fakat bağların dijitalleştiği yalnızlığın yaygınlaştığı bir dünyada bulabileceğimizi” söyledi. Türkiye olarak ‘güçlü toplum, güçlü aileyle mümkündür’ ilkesini benimsediklerini söyleyen Göktaş, “Ailemiz geleceğimizdir.” ifadesini kullandı. Gelecek nesillere daha adil, huzurlu ve umut dolu bir dünya bırakmak için aile ile başlamanın gerekliliğini vurgulayarak, “Sevgi, dayanışma ve adaletin hâkim olduğu aileler, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük değerdir.” dedi.

Göktaş’ın konuşmasının ardından forum katılımcıları sahneye davet edilerek, toplu aile fotoğrafı çekildi.

Aile Kurumunu Koruma Çağrısı: Küresel Tehditler
Yorum Yap
Bizi Takip Edin