Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Trakya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Enez’deki (Ainos) kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserlerle ziyaretçilerine tarihin derinliklerine bir yolculuk sunuyor.
Müzenin zengin koleksiyonu, kentin arkeolojik ve etnografik geçmişine ışık tutuyor. Enez kazılarında elde edilen eserler ise, müze ziyaretçilerinin yoğun ilgisini çekmekte. Enez’den çıkan tarihsel parçalar, burada sergilenen eserler arasında özel bir yer tutuyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, müzelerin sadece geçmişi gözler önüne serdiğini değil, aynı zamanda geleceğe de ilham kaynağı olan merkezler olduklarını ifade etti. Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin Trakya’nın ilk ve en köklü müzelerinden biri olduğunu belirten Soytürk, “Hızla değişen dünyamızda, geçmişle geleceğimiz arasında bir köprü vazifesi gören müzemiz, aynı zamanda en fazla ziyaretçi çeken müzelerimizden biri. Enez bölgesindeki Ainos kazılarında ortaya çıkan ilginç arkeolojik eserleri burada sergiliyoruz. Geçtiğimiz yıl müzemiz 80 bin ziyaretçiyi ağırladı” dedi.
Soytürk, Enez Kalesi, Nekropol alanı, Has Yunus Bey Türbesi ve Kral Kızı Bazilikası gibi değerli tarihi yapıların bulunduğu Enez’in, toplamda 51 arkeolojik sit alanı ve 44 taşınmaz kültürel varlık barındırdığını sözlerine ekledi. Müze ziyaretçilerinin Enez kazılarından çıkarılan eserleri kaçırmamaları gerektiğini vurgulayan Soytürk, “Müzemizde ziyaretçiler, ülkemizde nadir bulunan aiol sütun başlığını, farklı figürleri içeren amforaları, mezar stellerini, hydriaları ve Nike heykelciğini görebilirler. Ayrıca hamile kadın figürü, maskeler ve avludaki lahitler gibi birçok eseri de burada deneyimleyebilirler.” şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1971 yılında başlatılan Enez kazıları, günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Gülnur Kurap yönetiminde devam ediyor. Her yaz dönemi başlayan kazı çalışmaları, aralık ayına kadar sürmekte. Kazılardan her yıl farklı sayıda eser çıkarken, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenen yaklaşık 30 bin arkeolojik eserin yarısı Enez kazılarına aittir.
Müzede eserlerin sergileme düzeni kronolojik olarak yapılmakta; bazı vitrinlerde ise tematik eser grupları yer almaktadır. Teşhir alanının dışında, depolarda da birçok eser bulunmaktadır. Antik dönemden günümüze uzanan çeşitlilikte oyuncaklardan takılara kadar her tip eserin sergilendiği müze, her yaştan ziyaretçi için ilgi çekici bir mekan olma özelliğini koruyor.