1. Haberler
  2. Dünya
  3. Trump’ın Soykırım İddiası Gerçek Olmadı!

Trump’ın Soykırım İddiası Gerçek Olmadı!

featured

Donald Trump’ın, Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile gerçekleştirdiği görüşmede, “soykırım” iddialarını desteklemek amacıyla gösterdiği görüntülerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump, 21 Mayıs Çarşamba günü Beyaz Saray’da bulunan Oval Ofis’te Ramaphosa ile yaptığı basın toplantısında, “beyaz soykırımı” ile ilgili olduğunu belirttiği görseller sundu. Ancak bu görüntülerin Güney Afrika’dan değil, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden alındığı belirtildi. Trump’ın iddia ettiği “gömülme alanları” olarak tanıttığı diğer fotoğraflar da bu durumun dışında kalıyordu.

Oval Ofis’teki basın toplantısında Trump, yanındaki Ramaphosa ile birlikte bir makale eşliğinde bir fotoğraf göstererek, “Bunların hepsi gömülen beyaz çiftçiler” ifadesini kullanmıştı. Ancak Trump’ın referans verdiği makalede yer alan fotoğraf, aslında 3 Şubat’ta Reuters haber ajansının yayımladığı bir videodan alınmıştı. İnsani yardım çalışanlarının taşıdığı ceset torbaları görüntüleri, Kongo’nun Goma kentinde çekilmişti ve bu görüntüler, Ruanda destekli “M23” adlı grupla süregelen çatışmalarda yaşanan kayıplara aitti.

Trump, Ramaphosa ile görüşmesinde beyazlara yönelik soykırım yapıldığına dair bir video da gösterdi ve bu video aracılığıyla binden fazla beyaz çiftçiye ait mezarların bulunduğunu iddia etti. Ancak bu görüntüler, Güney Afrika’daki Newcastle ve Normandein kasabalarını birbirine bağlayan yolda çekilmişti. Görüntülerin gerçekte bir anıt alanını gösterdiği, Trump’ın iddialarını desteklemediği ortaya çıktı. Anıtın yapımında yer alan Rob Hoatson, BBC’ye verdiği demeçte, buranın kalıcı bir gömülme alanı değil, geçici bir anıt olduğunun altını çizdi. Bu anıt, söz konusu bölgede yaşamış iki beyaz Afrikaner’in öldürülmesinin ardından inşa edilmişti.

Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, ABD ziyareti sırasında beyazlara yönelik kitlesel cinayetler ve topraklarına el konulması konusundaki iddialarla gündeme geldi. Bu durum, Ramaphosa’nın Şubat ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüşmedeki beklenmedik çıkışını akıllara getirdi. Ramaphosa, Trump ile olan görüşmesine ticaret ve stratejik madenler konularında müzakerelerde bulunmak üzere katılmıştı. İki lider arasındaki görüşme başlangıçta samimi bir ortamda golf sohbeti ile başlamışken, Oval Ofis’teki televizyon yayını kısa sürede farklı bir boyuta taşındı. Trump, beyaz Güney Afrikalıların karşılaştığı zulmü savunmak adına video ve basılı haberler göstererek, “İnsanlar güvenlikleri için Güney Afrika’dan kaçıyor. Topraklarına el konuluyor, birçok durumda öldürülüyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Trump’ın Soykırım İddiası Gerçek Olmadı!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin