Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze, Batı Şeria, Lübnan ve Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ile Gazze’deki insani kriz karşısında Türkiye’nin, diplomasi, ticaret, hukuk, sağlık ve insani yardım alanlarında en kararlı mücadeleyi veren ülke olduğu ifade edildi.
Açıklamada, haberin İngilizce orijinalinde Türkiye’nin adının geçmemesi rağmen “Türkiye 2024’te İsrail ile ticareti devam ettiriyor” algısını oluşturma çabasının bazı medya kuruluşları tarafından benimsendiği vurgulandı. Bu durumun, terörle işbirliği yapan bazı şahıslarla ilişkilerin açık bir göstergesi olduğu belirtildi. Ayrıca, bu konuya dair yalanlarla mücadeleye daha güçlü bir şekilde devam edileceği kaydedildi.
“2,8 MİLYAR DOLARLIK İSRAİL’E İHRACAT RAKAMI TAMAMEN YANLIŞ”
Açıklamada, Türkiye’nin 7 Ekim 2023 ile 2 Mayıs 2024 tarihleri arasında, bölgede ateşkes sağlama çabaları sürerken İsrail ile olan ticaretini yaklaşık yüzde 30 oranında azalttığı hatırlatıldı. Bakanlık, şu ifadelere yer verdi:
“Hükümetimizin kararıyla, 9 Nisan 2024 itibarıyla 54 başlık altında toplamda 1019 ürün için İsrail’e ihracat durdurulmuştu. Bunun yanı sıra, 7 Ekim 2023’ten sonra gerçekleşen ticaretin tamamen özel sektör kuruluşları ve yabancı sermayeli yatırımcılar tarafından yapıldığı da belirtildi. 2 Mayıs 2024’te, hükümetimiz tarafından alınan yeni bir kararla Türkiye’den İsrail’e tüm ürün gruplarında ihracat, ithalat ve transit ticaret tamamen durdurulmuştur. Gümrüklerde ve serbest bölgelerde İsrail ile ticaret işlemi artık yürütülemez. 2 Mayıs 2024’ten bu yana İsrail ile ticaret sıfır seviyesine inmiştir. Haberde bahsedilen 2024 yılı için 2,8 milyar dolarlık Türkiye’den İsrail’e ihracat rakamı da tamamen yanlıştır. Ticaretin durdurulmasından önce, 2024’ün ilk dört ayında ihracat rakamı 1 milyar 522 milyon dolar olup, bu rakama Filistin’e yapılan ihracatlar da dahildir.”
Açıklamada “Türkiye-Filistin devleti protokolü” çerçevesinde özgün bir kontrollü ticaret mekanizmasının oluşturulduğu ifade edilerek, “Sadece ithalatçının Filistinli olması ve varış yerinin Filistin adresi olması gerekmekte. Ticaret Bakanlığı’mız, her başvuru için titiz bir kontrol süreci uygulamakta ve sınırlı izinlere yönelmektedir. Bu çerçevede, 2024 yılı toplamında Türkiye’den Filistin’e yapılan ihracat 797 milyon dolar olmuştur.” bilgisi sunuldu.