AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı tarafından organize edilen “yeni anayasa çalıştayları”nın dördüncüsü, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla bugün AK Parti Genel Merkezi’nde yapılacak.
Çalıştaya dair basın mensuplarına bilgi veren Yazıcı, AK Parti’nin Türk siyasi hayatındaki gündem maddelerinden birinin yeni bir anayasa oluşturmak olduğunu vurguladı.
Yazıcı, Anayasa’nın ilk dört maddesinde değişiklik yapılması yönündeki düşüncelerinin olmadığını belirterek, “Değiştirilemez, teklif dahi edilemez.” ifadesinin geçerliliğini koruduğunu açıkladı. Ancak yeni bir anayasa oluşturma hedeflerinin sürdüğünü ifade etti.
Ayrıca, Türkiye’deki tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, baroların ve sendikaların anayasa yapma konusunda aktif bir şekilde çalıştığını hatırlatan Yazıcı, bu bağlamda her siyasi partinin programında yeni anayasa sözü bulunduğunu kaydetti.
Yeni anayasa hedefine ulaşmak için önemli bir adımın 2007 yılında atıldığını belirten Yazıcı, bu çalışmaların birkaç yılda bir devam ettiğini ve Kovid-19 sürecinde de bir taslak oluşturduklarını söyledi. Şu anda ise bu çalışmaları 2024 yılının Ekim ayında başlayacak çalıştaylarla ilerleteceklerini dile getirdi.
Hayati Yazıcı, ilk çalıştayda “Anayasa yapma yönteminin nasıl olması gerektiği?” sorusu üzerine akademisyenlerden görüş aldıklarını ifade etti.
İkinci çalıştayda STK’lar, meslek ve esnaf odaları, sendikalar ve Türkiye Barolar Birliği temsilcileriyle “Meslek kuruluşlarının anayasadan beklentileri” konusunu ele aldıklarını aktaran Yazıcı, üçüncü çalıştayda ise “Temel hak ve özgürlükler, anayasada hangi çerçevede yer almalı?” sorusunu tartıştıklarını belirtti.
Çalıştayların sonuçlarını raporlayarak Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını dile getiren Yazıcı, bugünkü çalıştayda “Yeni bir anayasada yasama ve yürütme organlarının nasıl şekilleneceği, görev ve yetkilerinin ne olacağı, bu iki organın ilişkileri ile dengeleme ve denetleme mekanizmalarının nasıl işleyeceği” gibi konulara yanıt arayacaklarını belirtti. Bu konulara yönelik hukuk, kamu yönetimi, siyaset bilimi, sosyoloji ve felsefe alanlarında uzman akademisyenlerin görüşlerini alacaklarını açıkladı.
Yazıcı, sonraki aşamada bir yargı konulu çalıştay yapmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca, deneyimli politikacı ve uzmanların katılacağı bir çalıştayla bu süreci tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Bu şekilde, oluşturulan birikimlerle Türkiye Yüzyılı’nın anayasasının bu Meclis tarafından inşa edilebileceği düşüncesinde olduğunu vurguladı. Çalıştayların birkaç ay içinde tamamlanması ve bir veya iki çalıştay daha gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
“ANAYASA YAPMAK MİLLETİN HAKKI”
Anayasa yapmanın, milletin en doğal hakkı olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Ancak millet, bu hakkını şimdiye kadar kullanmamış durumda. Millet, bu hakkını kullanarak bir anayasayı kendisi inşa edecektir. Bu nedenle Meclis’te anayasa yapma konusunda bir konsensüs sağlanması gerekiyor. Aksi halde, sadece ‘Biz anayasa yaptık, buyurun oy verin’ demekle bir anayasayı hayata geçiremeyiz.” açıklamasında bulundu.
Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tıkanmış olduğu şeklindeki bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Her sistemin uygulama sürecinde gözlemlenen eksiklikler ve fazlalıkların olabileceğini belirtti. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında uzman akademisyenlerin görüşlerini alacaklarını ve kendi kanaatlerini de bu çerçevede paylaşacaklarını ifade etti. Yazıcı, anayasanın dogma olmadığını, insanların ihtiyaçları ve zamanın koşullarına göre revize edilebileceğini belirtti.