AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, düzenlediği çalıştayda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, partinin her zaman gündeminde yeni bir anayasa olmasının önemine dikkat çekti. Yazıcı, AK Parti’nin, Türk siyasi hayatında bu konunun sürekli olarak yer aldığını belirtti.
Anayasa’nın ilk dört maddesine ilişkin herhangi bir sorunları olmadığını vurgulayan Yazıcı, “Değiştirilemez, teklif dahi edilemez.” ifadelerinin korunduğunu hatırlatarak, yeni bir anayasa yapma hedeflerini yineledi.
Yazıcı, Türkiye’deki tüm siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, barolar birliğinin ve sendikaların da anayasa yapma çalışmalarında aktif olduğunu ifade etti. Her siyasi partinin programında yeni anayasa vaadinin bulunduğunu belirten Yazıcı, bu çerçevede kapsamlı bir işbirliği gerektiğini vurguladı.
Yeni anayasa hedefini gerçekleştirmek için 2007 yılında attıkları adımlara değinen Yazıcı, bu çalışmalara sonrasında da periyodik olarak devam ettiklerini belirtti. COVID-19 sürecinde de bir taslak oluşturduklarını ve bunu geniş bir katılımla müzakere ettiklerini aktaran Yazıcı, 2024 yılı Ekim ayından itibaren çalıştaylarla bu süreci sürdüreceklerini açıkladı.
İlk çalıştayda “Anayasa yapma yöntemi ne olmalı?” sorusu üzerine akademisyenlerin görüşlerini topladıklarını dile getiren Yazıcı, ikinci çalıştayda ise “Meslek kuruluşlarının anayasadan beklentileri nelerdir?” sorusunu ele aldıklarını söyledi. Üçüncü çalıştayda “Temel hak ve özgürlükler anayasada hangi çerçevede yer almalı?” konusunu masaya yatırdıklarını ekledi.
Bu çalıştayların sonuçlarını raporladıklarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını söyleyen Yazıcı, bugün yapılacak çalıştayda yasama ve yürütme organlarının şekillenmesi ile görev ve yetkileri konusunda uzman akademisyenlerle görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.
“Bundan sonra bir veya iki çalıştay daha yapacağız”
Yazıcı, gelecekte yargıya yönelik bir çalıştay yapmayı planladıklarını belirterek, bu çalıştayların deneyimli siyasetçilerle gerçekleştirilerek sürecin tamamlanacağını da sözlerine ekledi. Böylece toplanacak birikimlerle parlamentoda yeni bir anayasa yapmanın gerektirdiği çoğunluğa ulaşmayı umduklarını söyledi.
“Anayasa yapmak milletin hakkı”
Anayasa yapmanın milletin hakkı olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Ancak millet, bu hakkını bugüne kadar kullanamamış.” dedi. Bu hakka sahip çıkarak anayasayı inşa etme sürecinde Meclis’te bir konsensüs oluşması gerektiğini, aksi takdirde sadece “Biz anayasa yaptık, buyurun gelin, oy verin.” yaklaşımının yeterli olmayacağını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde herhangi bir tıkanma durumu olmadığını ifade eden Yazıcı, sistemin uygulama süreçlerinde gözlemlenen eksikliklerin değerlendirileceğini, uzman akademisyenlerin bakış açılarını alacaklarını söyledi. Anayasaların zamanın ihtiyaçlarına göre revize edilebileceğini vurgulayarak, bu süreci rasyonellikle yürütmeyi hedeflediklerini belirtti.