Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 6,7 kilometrelik Göynük Çevre Yolu’nun açılışında, ağır taşıtların şehir merkezine girmeden transit geçiş yapmasını sağladıklarını açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Şehir merkezi üzerinden 15 dakikada gidilen güzergâh, çevre yoluyla yalnızca 4 dakikada kat edilecek. Bu sayede, yıllık toplam 13,2 milyon lira tasarruf sağlayacak, karbon emisyonunu da 131 ton azaltarak çevremizi korumaya katkıda bulunacağız.” dedi.
Bakan Uraloğlu, açılış töreninde ulaşımın tarih boyunca medeniyetlerin gelişiminde önemli bir rol oynadığını belirtti. “İpek Yolu gibi antik ticaret yollarının üzerindeki şehirler büyüyüp gelişmiştir. Karayolu yatırımları, tıpkı insan vücudundaki damarlar gibi, şehirleri ve ekonomiyi bir araya getirir; üretimi, ticareti ve turizmi canlandırır.” dedi.
Bakan, “Yol Medeniyettir” anlayışıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’de ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı sağlamak için önemli adımlar attıklarının altını çizdi. Uraloğlu, “Bölünmüş yol ağımız 6 bin 101 kilometreden, yaklaşık beş katına çıkarılarak 29 bin 742 kilometreye ulaştı. Otoyol ağımız 1.714 kilometreden 3.796 kilometreye çıkarıldı. Güvenli ve konforlu yollarla 77 ilimizi birbirine bağladık.” diye konuştu.
Göynük Çevre Yolu’nun tamamlanmasının yanı sıra, trafik sıkışıklığını önlemek için çeşitli projelerin hayata geçirildiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti: “Göynük’ün tarihî dokusu ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin incilerinden biri olduğunu biliyoruz. İlçemiz, hem İstanbul ile Ankara arasında önemli bir geçiş noktası hem de gelişen kümes hayvancılığı ve turizm açısından yoğun bir gün geçiren yer. Ancak bu yoğunluk, trafik sıkışıklığına yol açıyordu.”
Yeni çevre yolunun 6,7 kilometre uzunluğunda olduğunu belirten Uraloğlu, projenin kapsamına iki hemzemin kavşak ve bir köprülü kavşak inşasının da dahil olduğunu söyledi. Uraloğlu, “Bu çevre yoluyla, özellikle kümes hayvancılığına bağlı tır ve kamyonlar, şehir merkezine girmeden transit geçiş sağlayacak.” dedi.
Uraloğlu, çevre yolu sayesinde tarihi doku korunurken bayram ve tatil günlerinde yaşanan trafik yoğunluğunun da azalacağını vurguladı. “15 dakikada geçilebilen güzergâh artık 4 dakikada aşılacak.” ifadesinde bulunan Uraloğlu, bu değişimin yıllık 13,2 milyon lira tasarruf sağlayacağını ve 131 ton karbon emisyonunun azalacağına dikkat çekti.
Bakan ayrıca, Bolu’nun eşsiz doğasıyla önemli bir turizm merkezi olduğunu, bu nedenle bölgedeki ulaşım yatırımlarının büyük önem taşıdığını belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 2002’den bu yana Bolu’ya yaklaşık 62 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyleyen Uraloğlu, “Bölünmüş yol uzunluğumuzu 173 kilometreden 303 kilometreye, sıcak kaplama yol uzunluğumuzu ise 192 kilometreden 442 kilometreye çıkardık.” dedi.
Bolu Güney Çevre Yolu Projesi’ni hatırlatan Uraloğlu, bu yol sayesinde D-100 Devlet Yolu ile çeşitli ilçeler arasında doğrudan ulaşım imkânı sağlandığını ifade etti. Ayrıca, Bolu Dağı Tüneli’nde yapılan önemli çalışmaları da aktaran Uraloğlu, “Olası heyelanlara karşı iki tüpün uzatılması dahil birçok projeyi hayata geçirdik.” dedi.
Son olarak, Orta Anadolu Otoyolu projesi hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, bu projenin Ankara-İstanbul arasında yeni bir ulaşım koridoru oluşturacağını belirtti. “Bolu’dan geçen mevcut otoyol yıldan yıla yoğun bir şekilde kullanılmakta.” diyen Uraloğlu, projenin detaylarını paylaşarak, yeni 276 kilometrelik bir otoyol tesis edeceklerini sözlerine ekledi.