1. Haberler
  2. Magazin
  3. Karahantepe ile Arkeolojide Yeni Dönem Başlıyor

Karahantepe ile Arkeolojide Yeni Dönem Başlıyor

featured

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, gerçekleştirilen Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali‘nde, Göbeklitepe’nin Türkiye’yi uluslararası arkeoloji sahnesinde öncü bir konumda yerleştirdiğini ifade etti. Yazgı, Karahantepe’nin sunduğu eşsiz bulguların, bu süreç ve konumu daha da ileriye taşıyacağını belirtti.

Karahantepe’nin, Göbeklitepe ile eş değer öneme sahip olduğunun altını çizen Yazgı, devam eden kazı çalışmalarına dikkat çekti. Yazgı, "Taş Tepeler Projesi, dünyanın en geniş kapsamlı arkeoloji projesidir. Dört bir yanından arkeologlar burada çalışmalarını sürdürüyor. Eylül ayında, Karahantepe’de Japon bilim insanlarının da kazıları başlayacak. Yıl sonuna kadar Karahantepe’nin çatısını tamamlayarak, ziyarete açmak için yoğun çaba sarf edeceğiz." dedi.

"URFA’YI TÜM YÖNLERİYLE TANIMALARINI İSTİYORUZ" şeklinde vurgulayan Yazgı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy öncülüğünde hayata geçirilen Taş Tepeler Projesi’nin, farklı höyüklerde gerçekleştirilen kazılarla benzeri görülmemiş bir bilimsel altyapı sunduğunu bildirdi. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen önemli bir kongreye bin bilim insanının katıldığını hatırlatan Yazgı, "Şu anda Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, dünyanın en büyük neolitik araştırma ve sergileme merkezi olma yolunda büyük adımlar atıyor. İnsanların Urfa’yı tüm özellikleriyle keşfetmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yazgı, Şanlıurfa’nın son zamanlarda kültür turizmi alanında önemli bir gelişim gösterdiğini aktararak, yalnızca geçen yıl Göbeklitepe’yi 750 bin kişinin ziyaret ettiğini, son bayram döneminde ise ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle insanların zaman zaman kapıda uzun süre bekletilmek zorunda kaldığını belirtti.

"İNSANLIK TARİHİNİN BİLİNMEYENLERİNE IŞIK TUTACAK NİTELİKTE" ifadesini kullanan Yazgı, Şanlıurfa Müzesi’nin deposundan ilk kez gün yüzüne çıkarılan eserlerin, sadece bölge değil, insanlık tarihi açısından da önemli bilgiler sunacağını vurguladı.

Yazgı, Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarının insanlığın tarıma geçiş süreci, sosyal yapıları ve inanç sistemlerine dair mevcut bilgileri sorgulattığını, Neolitik döneme dair yanlış bilinen bilgilerin de daha doğru bir şekilde güncellenmesine katkı sağladığını dile getirdi. Yerli ve yabancı turistlerin kültür turizmine olan artan ilgisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Yazgı, Türkiye’nin bu alanda dünya sıralamasında kısa sürede ilk üçte yer alabilecek bir potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Karahantepe ile Arkeolojide Yeni Dönem Başlıyor
Yorum Yap
Bizi Takip Edin