Avrupa’nın yeni eğitim merkezi olarak kabul edilen Estonya, öğrencilerine sınıfta düzenli olarak telefon kullanma imkanı sunuyor.
Ayrıca, öğrenciler eylül ayından itibaren kişisel yapay zeka hesaplarına sahip olacaklar.
Nüfusu 1,4 milyon olan bu küçük Baltık ulusu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (Pisa) uluslararası öğrenci değerlendirme programında komşusu Finlandiya’yı geride bırakarak Avrupa’nın en iyi performans gösteren ülkesi olmayı başardı.
2022 yılında gerçekleştirilen ve sonuçları bir yıl sonra açıklanan en son Pisa değerlendirmesinde Estonya, matematik, fen bilimleri ve yaratıcı düşünme alanlarında Avrupa birincisi, okuma alanında ise İrlanda’nın ardından ikinci sırada yer aldı.
Daha önce Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Estonya, şu anda çok daha büyük bir nüfus ve bütçeye sahip ülkeleri geride bırakma başarısını gösteriyor.
The Guardian gazetesi, Estonya’nın bu başarısının birçok nedeni olduğunu belirtirken, dijital alandaki tüm yenilikleri kucaklamasının onu diğer ülkelerden farklı kıldığını vurguladı.
BAZI AVRUPA ÜLKELERİ YASAKLADI
İngiltere ve diğer bazı Avrupa ülkeleri, konsantrasyon ve ruh sağlığına zarar verme endişesiyle okullarda telefon kullanımını kısıtlarken, Estonya’daki öğretmenler, öğrencilerini telefonlarını öğrenme aracı olarak kullanmaları konusunda aktif bir şekilde yönlendiriyor.
Estonya, öğrencileri ve öğretmenleri “dünya standartlarında yapay zeka araçları ve becerileri” ile donatmayı amaçlayan AI Leap adlı ulusal bir girişimi başlatıyor. Bu proje ile birlikte Estonya, yapay zeka konusunda bir test ortamı haline gelecek. OpenAI ile lisans müzakereleri sürdürülüyor ve hedef, 2027 yılına kadar 58 bin öğrenci ve 5 bin öğretmen için en gelişmiş yapay zeka öğrenme araçlarına ücretsiz erişim sağlamak.
Öğretmenler teknoloji konusunda eğitim alacak, kendi kendine öğrenme ve dijital etiğe odaklanılacak ve eğitimde eşitlik ile yapay zeka okuryazarlığına öncelik verilecek. Yetkililer, bu yaklaşımın Estonya’yı “sadece en çok teknolojiye doymuş değil, aynı zamanda en akıllı yapay zeka kullanıcılarından biri” haline getireceğini ifade ediyor.
“TOPLUM ÇOK DAHA YATKIN”
Estonya’nın eğitim ve araştırma bakanı Kristina Kallas, bu hafta Eğitim Dünyası Forumu kapsamında Londra yerinde yaptığı ziyarette, Avrupa’nın çoğu ülkelerinin ekranlar, cep telefonları ve teknolojiye karşı temkinli bir tutum sergilediğini belirtti. Ancak Estonya’nın toplumunun dijital araç ve hizmetlere daha açık ve yatkın olduğunu kaydetti. Öğretmenlerin de bu duruma dahil olduğunu vurguladı.
Kallas, Estonya’daki okullarda cep telefonu yasağı bulunmadığını, aksine akıllı telefonların ülkenin başarılı dijital eğitim politikasının önemli bir parçası olarak görüldüğünü ifade etti. “Dürüst olmak gerekirse, sorun yaşandığına dair bir bilgi almadım” diyen Kallas, “Okullar yerel düzeyde kendi kurallarını belirliyor. Cep telefonlarını eğitim amaçlı kullanıyoruz” sözlerine yer verdi.
Kallas, ekim ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlere dikkat çekerek, “16 yaşındaki bireyler oy kullanabiliyor ve cep telefonları aracılığıyla çevrimiçi oy verme işlemi gerçekleştirebiliyor. Bu nedenle, vatandaşlık görevlerini yerine getirmek, seçime katılmak, bilgi edinmek ve siyasi platformları analiz etmek için cep telefonlarını kullanmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.