İngiltere’de bir okulun bahçesinde yer alan “koyun yiyen bitki” olarak bilinen Puya Chilensis, tam 10 yıl sonra çiçek açtığı duyuruldu.
Hampshire bölgesindeki Portchester kasabasında bulunan Wicor İlkokulu’nun bahçesinde 10 yıl önce dikilen bu tropik bitki, ilk çiçeklerini açtı. Anavatanı Şili olan Puya Chilensis, keskin yaprak kenarları sayesinde “koyun yiyen” veya “koyun kapanı” olarak anılmaktadır. Bu bitki, yaklaşık 3 metre (10 fit) boyunda bir çiçek sapı oluşturdu ve sarı-yeşil renkli çiçekleri çarşamba günü açtı. Okulun bahçıvanı Louise Moreton, bu olağanüstü durumu hem heyecan verici hem de iklim değişikliğinin endişe verici bir göstergesi olarak değerlendirdi. “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE TANIKLIK EDİYORUZ”
Moreton, “Bu aslında normal şartlarda olmaması gereken bir şey” ifadesini kullanarak, İngiltere’deki nisan ayının tarihindeki en güneşli nisan olarak kaydedildiğini, sıcaklıkların 1.7 derece arttığını ve yağışların yüzde 47 azaldığını belirtti. “İklim değişikliğine ilkokul bahçemizden tanıklık ediyoruz” sözleriyle durumu ifade etti.
And Dağları’na özgü olan Puya Chilensis, sinekkapan bitkileriyle kıyaslanamayacak kadar etkili bir avcıdır. AÇLIKTAN ÖLENE KADAR BIRAKMIYOR
Bu bitkinin “koyun yiyen bitki” olarak adlandırılmasının sebebi, gövdesinin alt kısmındaki uzun dikenlerle vahşi hayvanları yakalayıp açlıktan ölüme terk etmesidir. Puya Chilensis, öldürdüğü hayvanların leşini çürütüp doğal gübresini elde ederek büyümeye devam eder.
İngiliz botanikçiler, bitkinin kötü şöhretine rağmen korkulacak bir durum olmadığını, aslında onu “sıvı gübre bağımlısı” haline getirdiklerini belirtiyor. BBC’ye konuşan Cara Smith, “Doğal diyetiyle beslemeye çalışmamız sorun çıkarabilir” dedi.