Bakanlığın X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, “Yeni dönemin adı: Osman Gazi, Rota: Karadeniz, Hedef: Tam Bağımsız Türkiye! Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi, Karadeniz’deki doğal gaz üretimimizi iki katına çıkaracak.” ifadelerine yer verildi.
Söz konusu yüzer üretim platformu, 298,5 metre uzunluk, 56 metre genişlik ve 29,5 metre derinliğe sahip olarak tasarlanmıştır.
Toplam 140 kişilik bir personel kapasitesi bulunan platform, maksimum 10,5 milyon metreküp gaz işleme ve 10 milyon metreküp gaz transfer kapasitesine sahiptir. Platformdan karaya uzanan ana gaz iletim hattının uzunluğu ise 161 kilometre olarak belirlenmiştir. İşlenen gaz, bu hat aracılığıyla karaya ulaşarak ulusal şebekeye iletilecektir.
Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu, 26 Eylül 2024 tarihinde Çanakkale’deki bir tersanede yenileme çalışmaları için kuru havuza alınmış ve yaklaşık 8 ay burada kalmıştır. Tersanedeki tüm işlemlerini tamamladıktan sonra, platform 29 Mayıs’ta İstanbul’un Fethi’nin yıl dönümünde İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapacaktır.
Geçiş esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından Dolmabahçe Sarayı’ndan uğurlanacak olan platform, yaklaşık 11 saat sürecek bir boğaz geçişi gerçekleştirecektir. Bu süreçte platforma Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı römorkörler eşlik edecektir.
Platformun, 1 Haziran 2025 tarihinde Filyos Limanı’na yanaşması planlanmaktadır.