Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İspanya İş Konseyi Başkanı Ebru Özdemir, yarın İstanbul’da gerçekleşecek Türkiye-İspanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) 3. Dönem Toplantısı’nda, iki ülke arasında stratejik sektörlerde işbirliğini geliştirme amacında olduklarını açıkladı.
AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre, Türkiye ve İspanya arasındaki tarihi bağlar, son yıllarda pek çok alanda, siyasi etkileşimden ekonomiye, savunma sanayiiden turizme kadar geniş bir şekilde büyümektedir.
Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs’ta İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’i İstanbul’da bulunan Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul ettikleri görüşmede, bölgesel ve küresel meseleleri ele almış ve iki ülkenin savunma sanayi ile ulaştırma gibi çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirme çabalarının önemine vurgu yapmıştı. Erdoğan, geçen yıl haziranda Madrid’de düzenlenen Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi sırasında da bu işbirliğinin güçlendirilmesinin gerekliliğini ifade etmişti.
Üst düzey temasların yanı sıra, Türkiye ve İspanya’dan iş insanları da işbirliğini artırma doğrultusunda çalışmalarını devam ettirmektedir. Bu kapsamda Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde oluşturulan genel nitelikli bir ticaret heyeti, Madrid’de aktif olarak yer alıyor.
Bunun yanında, Türkiye-İspanya JETCO 3. Dönem Toplantısı’nın yarın İstanbul’da düzenlenmesi bekleniyor. Toplantıda, Türkiye ve İspanyol iş dünyası temsilcileri bir araya gelecek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İspanya Ekonomi, Ticaret ve Şirketler Bakanı Carlos Cuerpo’nun toplantıya başkanlık etmesi planlanıyor.
TİCARET HACMİNDE HEDEF: 25 MİLYAR AVRO
2020 yılında Türkiye’nin İspanya’ya yaptığı ihracat 5,8 milyar avro seviyesindeyken, bu rakam 2024’te 9 milyar avroya yükseldi. Bu süreçte, Türkiye’nin İspanya’dan yaptığı ithalat da 4,4 milyar avrodan 8,7 milyar avroya çıktı. Böylece, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi geçen yıl 17,7 milyar avro olarak kaydedildi.
Bu yılın ilk çeyreğinde ise Türkiye’nin İspanya’ya ihracatı 2,4 milyar avroya, İspanya’dan ithalatı ise 2,1 milyar avroya ulaştı. İki ülkenin 25 milyar avroluk ticaret hacmi hedefi bulunuyor.
TÜRKİYE’YE 2024’TE REKOR SAYIDA İSPANYOL TURİST GELDİ
Gelişen ekonomik ve diplomatik ilişkiler neticesinde, Türkiye’ye gelen İspanyol turist sayısında da önemli bir artış gözlemleniyor. 2019 yılında 257 bin 342 İspanyol turist Türkiye’yi ziyaret ederken, bu sayı Kovid-19 salgını ile birlikte 2020’de 54 bin 381’e geriledi.
Son yıllarda, İspanyol turist sayısında sürekli bir artış yaşanmakta. 2021’de 104 bin 848, 2022’de 298 bin 165 ve 2023’te 324 bin 690 İspanyol turist Türkiye’ye geldi. 2024’te ise bu rakam, 382 bin 896 olarak rekor seviyeye ulaştı.
“İSPANYA, TÜRKİYE’YE EN FAZLA YATIRIM YAPAN AVRUPA ÜLKELERİNİN BAŞINDA”
DEİK Türkiye-İspanya İş Konseyi Başkanı Ebru Özdemir, AA muhabirine verdiği bilgiye göre, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin kararlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini söyledi. Özdemir, İspanya’da Türk ürünlerine karşı olumlu bir algının bulunduğunu ve bunun büyük bir avantaj sağladığını belirtti. Özellikle otomotiv, tekstil ve çelik sektörlerinde Türk firmalarının önemli bir yer edindiğini vurguladı. Türkiye’de ise 700’den fazla İspanyol sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini ifade eden Özdemir, İspanya’nın Türkiye’ye en fazla yatırım yapan Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada olduğunu aktardı.
Özdemir, İspanya’nın özellikle yeşil enerji ve bilişim teknolojileri gibi yenilikçi alanlarda Türk şirketlerine önemli işbirliği imkanları sunduğunu dile getirdi. İki ülkenin Akdeniz bölgesinde altyapı, enerji, savunma, dijital dönüşüm ve turizm gibi stratejik alanlardaki ortak projelerinin büyük önem taşıdığını belirterek, bu projelerin her iki ülkenin küresel rekabet gücünü yükseltici bir etkide bulunabileceğini ifade etti.
Özdemir, Türk ve İspanyol müteahhitlik firmalarının birlikte hem Akdeniz bölgesinde hem de Afrika ve Latin Amerika gibi üçüncü ülkelerde birçok işbirliği fırsatının bulunduğunu kaydetti. Ayrıca, mevcut durumda KOBİ’lerin dijitalleşmesi ve girişimci ekosistemlerinin entegrasyonu konularında ortak projelerin yürütüldüğünü belirtti. Türkiye’nin oyun sektörü ve elektronik ticaret alanındaki başarılarının İspanyol yatırımcıların ilgisini çektiğini söyleyen Özdemir, iki ülkenin ticaret hacmini artırma yönündeki kararlılığının gelecekte daha derin işbirliklerinin kapısını açacağına inandığını belirtti.
Türkiye-İspanya JETCO 3. Dönem Toplantısı’na da değinen Özdemir, İspanya’daki iş dünyası temsilcileri ile görüşerek, bu toplantıda belirli konuları ve sektörleri önceliklendirme kararı aldıklarını belirtti. Bu kapsamda dijital teknolojiler, bankacılık, otomotiv, tekstil, yenilenebilir enerji, savunma sanayi, inşaat ve turizm alanlarından temsilcilerin yer alacağı bir toplantı düzenleneceğini ifade etti. Özdemir, toplantının, iki ülke arasındaki stratejik sektörlerde işbirliğini derinleştirecek ve bu işbirliğini özellikle yenilikçi alanlarda ileri götüreceğini kaydetti.
“HÜRJET’İN İSPANYA’YA İHRACATI STRATEJİK ORTAKLIĞIN İLK ADIMI”
Türkiye’nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET hakkında İspanya’ya yapılan satış anlaşmasını değerlendiren Özdemir, “HÜRJET’in İspanya’ya ihracatı, Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı açısından büyük bir fırsat oldu. Bu satış, HÜRJET’in uluslararası alandaki tanınırlığını artırdı. Bunu, bir anlaşmanın ötesine geçerek, iki ülke arasında teknoloji temelli bir stratejik ortaklığın ilk adımı olarak görmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Özdemir, Türk ve İspanyol iş dünyasının, bu sinerjiyi savunma sanayi dışında mühendislik, dijital dönüşüm, enerji ve havacılık gibi pek çok farklı sektöre entegre etme imkanı bulabileceğini belirtti.