Bolat, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ve F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı’nın açılışına katıldı.
Açılışları eş zamanlı yapılan bu iki fuarın Türkiye açısından taşıdığı öneme dikkat çeken Bolat, Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı’nda Türkmenistan’dan birçok katılımcının yer aldığını ifade etti.
F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı’nın onur ülkesinin Türkmenistan olduğunu kaydeden Bolat, her iki fuarın B2B görüşmeleri ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacağını belirtti.
“TÜRKMEN GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA’YA UZANACAK”
Bolat, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ekonomik ilişkilerin sürekli bir gelişim içerisinde olduğunu vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu:
“Geçen yıl karşılıklı ticaretimizde yüzde 8,35’lik bir artışla 2,2 milyar dolar seviyesini aşmıştık. Bu yıl ise, Türkiye-Türkmenistan ticaretinde ilk altı ayda yüzde 26,5’lik bir artış kaydettiğimizi memnuniyetle belirtmek isterim. Bu sonuçlar oldukça sevindirici, umarım bu trendle gelecek yıl 3 milyar doları rahatlıkla aşarız. İki ülke Cumuhbaşkanlarının koymuş olduğu 5 milyar dolarlık yıllık hedefe ulaşmak için azami gayretle çalışmaya devam edeceğiz.
Türk müteahhitleri Türkmenistan’da birçok projeye imza attı. Dünya genelinde 540 milyar dolarlık 12 bin 600 müteahhitlik projelerimizin 1100’ü Türkmenistan’da gerçekleşti ve toplamda 54 milyar dolarlık inşaat projeleri Türk müteahhitlerince gerçekleştirildi. Ayrıca bu yıl, doğal gaz anlaşması çerçevesinde Türkmenistan gazını İran üzerinden swap anlaşmasıyla ithal etme ve Türkmen gazını Avrupa pazarına ulaştırma yönünde önemli adımlar atıldı ve Türkmen gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak.”
Bu fuarın gelenekselleşmesi çağrısında bulunan Bolat, Türkmenistan’da gerçekleştirilecek Türk İhraç Fuarı’nın 13-15 Şubat 2026 tarihlerinde Aşkabat’ta düzenleneceğini duyurdu.
“TARIM VE GIDA SANAYİSİNDE NET 11 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLAMIZ BULUNMAKTA”
F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı hakkında da görüşlerini paylaşan Bolat, Türkiye’nin tarım sektöründeki zenginliğine vurgu yaptı:
“Anadolu ve Trakya’nın bereketli toprakları sayesinde güçlü bir tarımsal sektöre sahibiz. Tarımsal üretimimiz, gıda sanayilerimizi de güçlendirmiştir. Ayrıca, gıda ambalajı, gıda makineleri ve gıda işleme tesisleri gibi alanlarda da önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bugün Türkiye, 74 milyar dolarlık tarım ve gıda sanayi büyüklüğüne ulaşmış durumda. Bu rakam, 2002’deki 24,5 milyar dolara kıyasla üç katlık bir artışı temsil etmektedir. Avrupa’da lider konumdayız ve dünya genelinde ilk 10 ülke arasındayız. İhracatta, tarım ürünleri ve gıda sanayileri 32,5 milyar dolarlık döviz kazandırmaktadır. Tarım ve gıda sanayisinde net 11 milyar dolarlık dış ticaret fazlamız mevcut. Dünya genelindeki her bölgeye ihracat yapma başarısına sahibiz. İhracatçılarımıza ve üreticilerimize teşekkürü bir borç biliyoruz.”
Bolat, Türkiye’nin fındık, un, makarna, rafine ayçiçeği yağı, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, bulgur gibi birçok üründe dünya genelinde birinci veya ikinci sırada yer aldığını ya da ilk 5’te bulunduğunu ifade etti.
Bakanlık olarak tarım ürünleri alanında geçen yıl 11 sektörel ticaret heyetine, 198 bireysel fuar katılımına, 66 milli fuar ve 7 yurt içi fuara destek sunduklarını belirten Bolat, bu alandaki diğer çalışmalar hakkında da bilgi aktardı.
Konuşmasının ardından, iki fuarın açılış kurdelesini kesen Bolat, ardından fuaye alanını gezdi.