1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emekli Aylıkları İçin Önemli Düzenlemeler Geliyor

Emekli Aylıkları İçin Önemli Düzenlemeler Geliyor

featured

En düşük emekli maaşının artırılmasına yönelik yapılan düzenlemeler, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda bazı değişiklikleri beraberinde getiriyor. Bu yeni düzenlemeye göre, korgeneral ve koramiralliğe yükselebilmek için kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay eğitimini başarıyla tamamlamış muharip sınıfı general veya amiral olma şartı getiriliyor.

Hizmet ve görev ihtiyacı nedeniyle, belirli rütbelerde kalmaları zaruri olan muharip ve yardımcı sınıf general ve amirallerden yıllık olarak en fazla 60 kişi, terfi sıralamasındaki yeterlik notlarına göre belirlenen kural çerçevesinde, Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü alınarak Milli Savunma Bakanı’nın teklifiyle Yüksek Askeri Şura tarafından bir yıl daha aynı rütbede görev yapma imkanına sahip olabilecek.

Ayrıca, zaruri durumlarda Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü doğrultusunda, Milli Savunma Bakanı’nın önerisiyle Yüksek Askeri Şura, hizmete devam eden general ve amiral sayısını 75’e kadar artırma yetkisine sahip bulunuyor.

Kuvvet Komutanlığına atanan orgeneral ve oramiral rütbesindeki personelin yaş haddi ise 67’ye yükseltiliyor. Kuvvet komutanları ve orgeneral-oramiral rütbelerinin yaş haddini 72 yaşına kadar uzatmaya yönelik olarak Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

Yeni kanun düzenlemeleri uyarınca, hükmün yürürlüğe girmesiyle birlikte tümgeneral, tümamiral, tuğgeneral ve tuğamiral rütbelerindeki muharip sınıf personeli, kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay eğitimini tamamlamış sayılabilecek. Bu değişiklik, harp akademileri öğrenimini başarıyla tamamlayanlara da bir avantaj sağlıyor.

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan düzenleme ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletilen ücretsiz günübirlik tesislerin işletilme şekli netleştiriliyor. Bu tesisler, yalnızca Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü veya en az yüzde 45 sermaye payına sahip şirketler tarafından yönetilebilecek.

Milli Parklar Kanunu’ndaki değişiklikle birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Döner Sermaye işletmeleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Döner Sermaye işletmeleri olarak yeniden tanımlanıyor. Bu bağlamda, muhasebe hizmetlerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 5 yıl süreyle yürütülmesine imkan tanınıyor.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA YÖNELİK DÜZENLEMELER

Anayasa Mahkemesi’nin iptali sonrası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanında bazı mali hükümleri kapsayan kanunda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taşradaki görevleri, bağlı kuruluşların taşra teşkilatları aracılığıyla yürütülecek. Bu süreçteki usul ve esaslar ise yönetmelik ile belirlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, döner sermaye işletmeleri kurma yetkisine sahip olacak. Bu çerçevede toplam 100 milyon Türk liralık bir sermaye tahsis edilecek, bu miktar Cumhurbaşkanı kararı ile 5 katına kadar artırılabilecek. İşletmelere yapılacak döner sermaye tahsisi, Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek.

Döner sermaye, bütçe ödenekleri, ayni yardımlar ve döner sermaye faaliyetlerinden elde edilen kazançlardan oluşacak. İşletmelerin gelir, gider ve denetim hususları ise Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü doğrultusunda hazine tarafından belirlenen yönetmelikle düzenlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ilişkin düzenlemelerin, 24 Haziran 2025 tarihinden itibaren uygulamaya geçmesi öngörülmektedir.

DİĞER HÜKÜMLER

Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, “Günlük çalışma saatlerinin tespiti” başlıklı hükmün yeniden düzenlenmesi sağlanıyor. Bu düzenlemeyle, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı birimlerde görevli memur ve sözleşmeli personelin çalışma saatleri, hizmetin aksamadan yürütülmesi amacıyla Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen süreler dikkate alınarak Bakanlık tarafından belirlenecek. Engelliler ve hamile personel için mevcut mevzuat hükümleri de korunacak.

Gençlik ve spor il müdürlükleri altında görev yapan personelden, fazla çalışma nedeniyle yıllık izni bulunmayanlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen azami fazla çalışma saatleri içinde kalmak şartıyla her bir saat için ödenecek fazla çalışma ücretleri açıklığa kavuşturulacak. Bu durum, daha önce ödemelerle ilgili diğer mevzuat hükümlerinin uygulanmayacağı anlamına geliyor.

İş Kanunu’ndaki “hafta tatili ücreti” düzenlemesinde yapılan değişiklikle, turizm sektöründeki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak Kültür ve Turizm Bakanlığından belge almış konaklama tesislerinde çalışan personelin izin haklarında esneklik sağlanıyor. Bu tesislerde çalışan personel, yazılı talepte bulundukları takdirde hafta tatilini gün içerisinde kullanabilecek.

İşçiler, yazılı onay verdikleri takdirde bu talebi 30 gün öncesinden işverene bildirebilecekler ve böylece hak kazandıkları hafta tatilinde yaptıkları çalışmaların normal çalışma süresinin hesaplamasında dikkate alınmayacağı belirtiliyor.

Emekli Aylıkları İçin Önemli Düzenlemeler Geliyor
Yorum Yap
Bizi Takip Edin