Emine Erdoğan, Vatikan’da gerçekleştirilen “Kardeşlik Temelli Ekonomi: Etik Çok Taraflılık” konulu konferansta konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Vatikan’daki Papalık Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde düzenlenen bu önemli etkinliğe katıldı. Konferansta, çok taraflılık, çok kutupluluk, Birleşmiş Milletler reformu ve küresel vatandaşlık gibi başlıca konular tartışıldı. Etkinliğe Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs, Vatikan’dan Kardinal Peter Turkson ve BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos gibi birçok önemli isim de katıldı. Emine Erdoğan, “Küresel Vatandaşlık için Çok Taraflılık” başlıklı panelde, insanlığın farklı seslerinin daha güçlü olduğunu vurguladı.
“BİZİM İNANCIMIZDA İNSAN İNSANA EMANETTİR” İnsanlığın büyük bir aile olduğunu belirten Erdoğan, “Hepimiz yeryüzü sofrasının etrafında toplanmış bir insanlık ailesiyiz. Dünyaya ortak evimiz diyoruz. Hz. Mevlana’nın ‘Gök kubbe evim, insanlık ailem’ sözüyle ifade edilen bu birliktelik, farklılıklarımızın muhteşem bir mozaik oluşturduğunu gösteriyor” dedi. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde insanlık ailesinin alarm verdiğine dikkat çeken Erdoğan, dünya üzerinde 150 milyondan fazla yetim çocuk, 32 milyon aç insan, eğitim hakkından mahrum 244 milyon çocuk ve 70 milyon yerinden edilmiş mülteci olduğunu hatırlattı. Gazze’deki kayıplara da değinerek, “Bu sayfalar içerisinde henüz bir yaş günü kutlanmamış bebeklerin isimleri de var” dedi.
“İNSANLIK AİLESİNİ AYAĞA KALDIRACAK YENİ ÇÖZÜMLERE İHTİYACIMIZ VAR” ‘Kullan-at’ merkezli tüketim anlayışını eleştiren Erdoğan, “Müreffeh bir dünya vaadeden sistemlerin bozulduğunun belirtilerini görüyoruz. Adil bir dünya inşa etmek mevcut anlayışlarla mümkün değil, bu nedenle insanlık ailesini ayağa kaldıracak yeni çözümler aramalıyız” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Anadolu’dan dünyaya baktığını belirten Erdoğan, Suriye Savaşı başladığından beri ülkenin kapılarını komşularına açtığını vurguladı. “Bugün, 4 milyona yakın mülteciyi ülkemizde ağırlıyoruz. Bizim yardımseverliğimiz, Anadolu’nun kültürünün bir yansımasıdır” dedi.
“TÜRKİYE’NİN YARDIM ELİ, DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA UZANIYOR” Türkiye’nin insana odaklı devlet geleneğini vurgulayan Erdoğan, “Gözyaşlarının sessiz kalan sesini duyabiliyoruz. Din, dil ve ırk ayrımı gözetmeden yardım elimizi, dünyanın dört bir yanına uzatıyoruz. Anadolu, farklı seslerin kaynaşarak muhteşem bir insanlık şarkıya dönüştüğü kadim bir topraktır” dedi.
“KÜRESEL VATANDAŞLIĞA YENİ BİR ANLAM KAZANDIRMALIYIZ” Anadolu’da farklı inançların ve kültürlerin bir arada yaşayabildiğine işaret eden Erdoğan, “Küresel vatandaşlık anlayışı, farklılıkları bir potada eritmek olamaz. Tek sesli bir dünya, insanlık mirasını kaybettirir” şeklinde konuştu. Dünyada her hafta bir dilin yok olduğuna dikkat çekerek, “Bu kayıp, kültürel zenginliklerin erimesi demektir” dedi. Mevlana’nın sözünü hatırlatarak, “Küresel vatandaşlık anlayışının insanlığın refahı, huzuru ve barışı için çaba göstermeyi gerektirdiğine inanıyorum” ifadesini kullandı.
“ÜLKELER ÇOKLU KRİZLERLE TEK BAŞINA MÜCADELE EDEMEZ” Emine Erdoğan, küresel krizlerin artan etkisiyle dayanışma ve ortak akla duyulan ihtiyacın önemine dikkat çekti. “Artık hiçbir sorun yerel değil. Ülkelerin çoklu krizlerle tek başlarına mücadele etmesi mümkün değil” diye ekledi. “Ahlaki bir zemine ihtiyaç var ve bu, kapsayıcı ittifakları gerektiriyor” şeklinde konuştu. İklim değişikliği gibi sorunların orantısız bir şekilde bazı ülkeleri etkilediğinin altını çizdi.
“PROJEMİZİN BAŞLANGIÇ NOKTASI, İNSANLIĞA DUYDUĞUMUZ SADAKAT” Türkiye’nin 2017’de başlatmış olduğu Sıfır Atık Hareketi’ne değinen Erdoğan, bu projenin insanlığa olan sadakatle başladığını belirtti. “Bu, çevresel bir sorumluluk olmanın ötesinde toplumlar ve nesiller arası adaleti sağlamak içindir” dedi. Doğaya saygılı bir ilişki kurulması gerektiğini vurguladı ve bu konunun ilahi öğretilerle bağlantılı olduğunu ifade etti.
“DİJİTAL ÇAĞIN RİSKLERİ” VURGUSU Dijital çağda bilgi teknolojilerinin hızla geliştiğini aktaran Erdoğan, bu yeni teknolojiler üzerindeki risk analizi eksikliğine dikkat çekti. Özellikle gençlerin internet bağımlılığına dair yapılan araştırmalara işaret ederek, dünya nüfusunun yarısının internete erişiminin olmadığını sözlerine ekledi.
“HERKES SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA AMA…” BM En Az Gelişmiş Ülkeler İçin Teknoloji Bankası’na Türkiye’nin ev sahipliği yaptığını ifade eden Erdoğan, herkesin teknolojiye eşit erişim sağlamanın önemine vurgu yaptı. Ancak teknolojinin insanlığa hizmet etmesi gerektiği ve yerel değerlere saygılı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini de dile getirdi. Barış, güvenlik, insan hakları ve demokrasi gibi imtiyazların hala yalnızca birkaç ülkenin istifade ettiği konular olduğunu sözlerine ekledi.
“DAHA ADİL BİR DÜNYA MÜMKÜN” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür” mesajını ileten Emine Erdoğan, bunun, tüm insanları eşit şekilde önemseme çağrısında bulunduğunu söyledi. “Bu vizyon, insanlığın kardeşliğine duyulan özlemi dile getirmektedir” dedi.
“İNSAN HAYATI VE ONURU, TÜM DİNLERİN ORTAK KUTSALIDIR” Emine Erdoğan, yeni bir rotaya ihtiyaç duyulduğunu ve bu rotanın merhamet, sevgi ve adalet ekseninde belirleneceğini ifade etti. İnsan hayatının tüm dinlerin ortak kutsalı olduğunu belirterek, bu inançların insanlığın yaralarını iyileştirecek en önemli kaynak olduğunu vurguladı. Konuşması büyük bir ilgi gördü ve konferans, aile fotoğrafı çekimiyle sonlandırıldı.