Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) çerçevesinde 15 kalkınma ajansının yaklaşık 600 milyon liralık teklif çağrıları yaptığını ve bakanlık olarak her projeye 2 milyon liraya kadar destek sağlayacaklarını açıkladı.
Kacır, Kilis Organize Sanayi Bölgesi Tekstilkent’te düzenlenen “Kalkınma Ajansı Projeleri Toplu Açılış ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi İmza Töreni”nde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Yeni projelerin hayata geçirildiğini vurgulayan Kacır, “GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ve İpekyolu Kalkınma Ajansımızın katkılarıyla, tekstil alanından kültür turizmine, tarımsal altyapıdan gıda sanayisine kadar çeşitli alanlarda 12 yeni projenin açılışını gerçekleştirdik. Ayrıca, GAP Bölge Kalkınma İdaremiz aracılığıyla şehrimizde uygulamaya alınacak 4 projenin de imzasını atıyoruz.” diye belirtti.
Son 23 yılda milli gelirin 236 milyar dolardan 1,3 trilyon dolara çıktığını vurgulayan Kacır, şöyle devam etti:
“Kişi başına düşen milli geliri 15 bin dolara ulaştırdık. Planlı sanayi bölgeleri, nitelikli insan kaynağı ve güçlü lojistik altyapılarıyla, ülkemizi küresel üretim merkezi haline getirdik. Kendi SİHA’larımızı, eğitim uçaklarımızı, helikopterlerimizi, deniz ve kara araçlarımızı, uydularımızı tasarlayıp üretebilen bir ülkeyiz. Milletimizin 60 yıllık yerli otomobil hayalini, elektrikli ve akıllı araç TOGG ile gerçeğe dönüştürdük. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yüksek teknolojiye dayalı ve katma değer sağlayan bir Türkiye hedefi doğrultusunda, 81 ilimizi yeni projelerle donatıyoruz.”
Kilis’te 2002 öncesinde KOSGEB desteklerinden faydalanan işletme olmadığını, son 23 yılda 3 bin 222 KOBİ’ye 678 milyon lira destek sağlandığını hatırlatan Kacır, şu bilgileri verdi:
“Bu şehir için 262 teşvik belgesi düzenledik. 31,1 milyar lira sabit yatırımın yanı sıra, 8 bin 500’den fazla istihdam imkanı sağladık. Yeni teşvik modelimizle Kilis’te imalat sanayi yatırımları için istihdam edilen çalışanların SGK işveren paylarını 12 yıl boyunca bakanlığımız karşılayacak. Ayrıca, çalışanların sigorta primlerine 10 yıl süresince destek vereceğiz.”
KİLİS TEKSTİLKENT 2 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Kilis’in potansiyelini harekete geçirmeye kararlı olduklarını belirten Kacır, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bugün başlatacağımız 12 yeni yatırım ve imzasını atacağımız 4 proje, Kilis’in Türkiye Yüzyılı yolculuğuna üretim, istihdam ve turizmle değer katma hedefimizin bir göstergesidir. Kilis Tekstilkent projesi, burada tekstil sektörünün gelişimi açısından önemli bir adım atmaktadır. Kilis Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda 250 kişiye istihdam sağlayan bu tesis, tam kapasiteye ulaştığında 2 bin vatandaşa iş imkanı tanıyacak.”
BAKANLIKTAN SOGREEN PROJESİNE 2 MİLYON DESTEK
Bakanlık olarak Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacak her projeye destek vermek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kacır, “Bugün güzel bir müjdeyle birlikteyiz. Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında 15 kalkınma ajansımız yaklaşık 600 milyon liralık teklif çağrılarına çıkıyor. Kilis’teki girişimcilerin, kooperatiflerin ve üretici birliklerinin yararlanabileceği Hızlandırıcı Hibe Desteği Programları ile yeşil dönüşüme öncülük edecek projeler hayata geçirilecektir. Bu projeler için her biri 2 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Şehrimizi ilerleyen dönemlerde daha fazla hizmet ve eserle donatmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Suriye’de yeni bir dönemin başladığını söyleyen Kacır, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Komşumuz Suriye, yeniden inşa edilecek. Türkçe konuşan 100 binlerce Suriyeli, Türkiye’nin kültür, ticaret ve iş birliği elçileri olarak Suriye’yi yeniden ayağa kaldıracak. Daha fazla yatırım ve ticaret yapacağımız daha güzel günler için hazırlık yapıyoruz. Tarihte olduğu gibi bu bölgenin yeniden üretim ve ticaret merkezi olmasını sağlamak için hep birlikte çalışmalıyız. Hükümetimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleştireceği büyük altyapı projeleriyle bu bölgeyi Gaziantep ve Kilis üretim merkezi haline getirecektir. İnşallah, Akdeniz’den tüm ürünlerimiz dünya pazarına daha hızlı ulaşacaktır.”