Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliği yaptığı zirve öncesinde Hankendi Kongre Merkezi’nde liderler, aile fotoğrafı çekmek üzere bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin gerçekleşeceği mekanda Aliyev tarafından karşılandı.
Çekilen aile fotoğrafında Erdoğan ve Aliyev’in yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da yer aldı.
Ayrıca Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov, Afganistan geçici hükümeti Başbakan Yardımcısı Molla Abdulgani Birader, Türkmenistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Endüstri ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan el-Cabir, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev ve EİT Genel Sekreteri Asad Majeed Khan da fotoğraf çekimi sırasında hazır bulundu.
Fotoğraf çekiminin ardından liderler, “Sürdürülebilir ve İklim Değişikliğine Dayanıklı bir Gelecek için Yeni Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Vizyonu” konulu zirvenin yapılacağı salona geçti.
Zirvenin, Karabağ’da bir dönem işgalci rejimin başkenti olarak bilinen Hankendi’de gerçekleştirilmesi, Azerbaycan için derin bir sembolik anlam taşıyor.
– EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI
Türkiye, İran ve Pakistan devlet ve hükümet başkanları, 1964 yılında İstanbul’da bölgesel ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla bir araya gelerek bildiride bulunmuşlar ve bu çerçevede Kalkınma için Bölgesel İşbirliği (RCD) platformunu kurmuşlardır. Ancak 1979’daki İran Devrimi sonrası bu platform etkinliğini durdurmak zorunda kalmıştır.
1980’lerin başında söz konusu üç ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeniden gelişmeye başlamasıyla, RCD’nin hukuki zemini üzerinde ama farklı bir isimle işbirliğini sürdürme kararı alınmış ve 1985 yılında EİT’in temelleri atılmıştır.
EİT, Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın üye olduğu bir teşkilatken, KKTC gözlemci üye statüsündedir. Teşkilatın devlet başkanları zirvesi iki yılda bir gerçekleştirilmektedir.
Teşkilat, zirve ve dışişleri bakanları düzeyindeki dönemsel toplantılar ile ticaret, ulaştırma, tarım, enerji, çevre, sağlık, sanayi, maliye ve ekonomi bakanları ile düzenli toplantılar yaparak sektörel kararlar almayı ve işbirliği projelerinin hayata geçirilmesini sağlıyor.