Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile enfekte olan kişilerin, zamanında ve doğru müdahale ile bu hastalıktan kolayca kurtulabileceğini vurguladı.
Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, KKKA’nın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi vererek, erken müdahalenin kritik önemine dikkat çekti.
Hastalığın, virüs taşıyan keneler aracılığıyla insanlara bulaştığını ifade eden Doğan, “Bu hastalık, uygun müdahale yapılmadığında ölümcül sonuçlar doğurabilir. Vaka sayılarında yıllara göre dalgalanmalar görüldü; bu yılın ilk birkaç ayında ise bir artış yaşandığını gördük.” diye konuştu.
Prof. Dr. Doğan, KKKA’nın, kenelerin elle ezilmesi veya sıvılarına temas edilmesi yoluyla bulaşabildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Ayrıca, hastalığa yakalanmış kişilerin vücut sıvılarıyla temas da bulaşma riskini artırıyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veteriner hekimler, askerler, sağlık personeli ve kırsal alanlarda dolaşan, piknik yapan bireyler risk gruplunu oluşturuyor. Hastalığın belirtisi, ateş, yorgunluk, bulantı ve kusma gibi semptomlarla başlıyor. İleri safhalarda, deri, diş eti ve bağırsak kanamaları görülebiliyor. Bu tür belirtiler görüldüğünde derhal sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekiyor. Bu konuda bir merkez haline geldik ve son 23 yıldır hastalığı yakından takip ediyoruz. Kesin bir tedavi olmamakla birlikte, destek tedavileri ile zamanında müdahale edilen hastalarımızda iyileşme sağlanabiliyor.”
Üniversitede, Prof. Dr. Nazif Elaldı’nın konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Doğan, şu anda İsveç’te aşının Faz-1 çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
Faz-2 çalışmalarının Sivas’ta da gerçekleştirileceğini belirten Doğan, bu aşamayla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Faz-2 çalışmalarından sonra aşının devreye girmesini bekliyoruz. Şu ana kadar Sivas’tan vaka bildirilmedi; ancak bu durum gelecekte de olmayacağı anlamına gelmez. Tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor. Vaka sayıları daha çok Yozgat ve Tokat bölgeleriyle sınırlı kaldı. Sivas’ın bazı ilçelerinden, özellikle Hafik, Zara ve Koyulhisar’dan da vakalar bildirildi. Bu hastalık konusunda endişe ve paniğe kapılmamak gerekir. Tedavi imkânı sınırlı olsa da, keneye maruz kalan kişiler, zamanında ve doğru müdahalelerle bu hastalıktan kurtulabiliyor. En etkili yol, kene tutulumunu önleyen tedbirleri almak.”