Yeni bir bilimsel çalışma, psikopatların beyin yapılarında, karar verme ve davranış kontrolü ile ilgili alanlarda gözle görülür küçülmeler yaşandığını ortaya koydu.
Psikopatların, genel nüfustan ayıran belirgin beyin yapı farklılıkları olduğu yönündeki bu araştırma, insan psikolojisinin karanlık yönlerine dair önemli bir bakış açısı sunuyor. Springer Nature dergisinde yayımlanan bu çalışma, saldırganlık ve şiddete eğilimli davranışların altında yatan nörobiyolojik mekanizmalara ışık tutmayı amaçlıyor. Beyin hacmi ile psikopatik özellikler arasındaki var olan şüpheler ise bu araştırma ile doğrulanmış oldu. “Karanlık kişilik” üçlüsünü mercek altına alan araştırmada, beyin hacmi ve yapısındaki farklılıklar, özellikle duygusal durumlar, karar alma ve davranış kontrolü ile ilgili alanlarda dikkate değer bulundu.
PSİKOPATLARDA BEYİN HACMİ DAHA KÜÇÜK Psikopati niteliği taşıyan bireylerde, hareket ve koordinasyonun sağlanmasında önemli rol oynayan beyin sapı ve beyincik (serebellum) bölgelerinde belirgin bir hacim düşüklüğü tespit edildi.
Aynı zamanda duyguların düzenlenmesi ve sosyal etkileşimlerde kritik bir görev üstlenen orbitofrontal korteks ve insula bölgeleri de normalden daha küçük olarak gözlemlendi. Bu durum, psikopatik eğilimlere sahip bireylerin davranışlarını kontrol eden sinir devrelerinin yeterince gelişmediğini veya bozuk olduğunu düşündürüyor.
“BEYİN GELİŞİMİ BOZUKLUĞU” Araştırmanın bir diğer bulgusu ise, patolojik yalan söyleme ve empati yanı sıra, “kişilerarası-duygusal” özellikler olarak adlandırılan durumların, beyin yapısıyla antisosyal davranış özellikleri arasında o kadar güçlü bir bağlantı olmadığını gösteriyor. Genel olarak, bu çalışma psikopatik eğilimleri olan bireylerde beyin hacminin gözle görülür şekilde düşük olduğunu vurguluyor. Araştırmacılar, psikopatik özellikler sergileyen bireylerde “beyin gelişimi bozukluğu” olarak tanımladıkları bir durumla karşı karşıya olduklarını ortaya koyuyor.