Ünver, sağlık muhabirleri ile bir araya gelerek Türkiye’nin sağlık turizmi verileri ve yeni projeleri hakkında bilgi verdi.
Ünver, geçen yıl Türkiye’yi tercih eden sağlık turistlerinin sayısının yaklaşık 1,5 milyon olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, çeşitli uluslararası araştırmalarda sağlık turizminde dünya genelinde ilk 5 ülke arasında yer aldığına dikkat çekti.
Sağlık turizminin medikal turizm, termal turizm, engelli turizmi, yaşlılık turizmi ve sağlıklı yaşam gibi birçok alanı kapsadığını aktaran Ünver, medikal turizmde dünya genelinde yaklaşık 100 milyar dolar, termal turizmde 98 milyar dolar ve sağlıklı yaşam turizminde ise 1,2 trilyon dolarlık bir pazar oluştuğunu kaydetti.
2024 yılında turizmdeki gelir hedefinin 60 milyar dolar olduğunu ifade eden Ünver, her bir turistin Türkiye’ye bıraktığı ortalama rakamın 1000 dolara yakın olduğunu belirtti. Sağlık turizminden elde edilen gelirin 3 milyar dolar, sağlık turistinin sayısının ise 1,5 milyon olduğunu sözlerine ekledi.
Dezenformasyona karşı özel ekip
Sağlık turizmi ile ilgili zaman zaman yanlış bilgi ve dezenformasyonların yayıldığını belirten Ünver, bu konudaki mücadelede USHAŞ bünyesinde özel bir ekip oluşturduklarını açıkladı.
Pandemi döneminde Türkiye’nin sağlık alanındaki başarılı yönetimi ile dikkat çeken ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Ünver, bu süreçte Türkiye’nin sağlık hizmet kalitesinin uluslararası düzeyde tanınmasını sağladıklarını belirtti.
145 ülkeden hastaların Türkiye’yi organ nakli, göz ameliyatları, onkoloji, tüp bebek, obezite cerrahisi ve diş tedavileri gibi çeşitli sağlık hizmetleri için tercih ettiğini ifade eden Ünver, sağlık turisti başına gelirin 2 bin dolar seviyesinde olduğunu belirtti.
Ünver, yıllık 20 milyar dolar gelir hedefine ulaşabilmek için gelirin 3-4 bin dolara çıkarılması ve turist sayısının artırılması gerektiğini kaydetti.
HealthTürkiye üyeliği zorunlu hale getirildi
HealthTürkiye platformunun, kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmek ve güvenilir hizmet sunumu sağlamak amacıyla kurulduğunu aktaran Ünver, bu platform aracılığıyla 12 ülke vatandaşı için Türkiye’deki kurumların takip edilebildiğini duyurdu. Bu sayede ‘merdiven altı’ olarak adlandırılan faaliyetlerle mücadelenin desteklendiğine dikkat çekti.
İngiltere’deki sağlık sistemindeki sorunlar sebebiyle Türkiye’ye olan talebin arttığını belirten Ünver, insanların yalnızca tedavi için değil, estetik ve sağlıklı yaşam gibi amaçlarla da Türkiye’ye geldiğini ifade etti.
Sağlık turizmi hizmeti sunan tüm kurumlar için HealthTürkiye platformuna üye olmanın zorunlu hale getirildiğini açıklayan Ünver, 26 Eylül itibarıyla platforma kayıtlı olmayan kurumların sağlık turizmi faaliyeti yürütemeyeceğini ve bunların kayıtdışı olarak kabul edileceğini bildirdi. Ayrıca, HealthTürkiye platformuna dahil olan kurumlara faaliyet alanlarını geliştirmek için destek sağlayacaklarını ve onları dünya markası haline getirme sürecinde yanlarında olacaklarını vurguladı.
Diğer yandan, USHAŞ Plus adlı yeni bir portalın yakında hayata geçirileceğini belirten Ünver, bu platformun yerli ürünlerin yurtdışında tanıtım ve satışına katkı sağlayacağını, aynı zamanda ilaç temini için dijital otomasyon sistemi kurulacağını aktardı.
Ünver, USHAŞ’ın uluslararası düzeyde garantörlük görevi üstlendiğini ve sağlık hizmeti sunan kurumların yanında olduklarını ifade etti.