Yapay zeka araçlarının etkin kullanımı için geliştirilmiş rehber, etkili komut verme tekniklerini sade bir dille ve örneklerle açıklıyor. Uygulamalı akışlar, farklı eğitim alanları için özel olarak oluşturulmuş komut örnekleri ve eğitimde kullanılabilecek güncel yapay zeka platformlarını içeriyor.
Bu rehber, yapay zeka destekli öğrenme süreçlerinin verimli bir şekilde kullanılmasını teşvik ederken, öğretmenlerin kolayca faydalanabilmesi için etkileşimli bir formatta hazırlandı.
İçerik, yazılan komutların çerçevesini oluşturmayı amaçlayan modeller, temel komut verme adımları, etkili komut yazımında gereken püf noktaları ve çeşitli komut verme yaklaşımlarını da barındırıyor.
Ayrıca, eğitimde yararlanılan yapay zeka destekli uygulamalar doğrultusunda hazırlanan ders içeriklerinin verimliliğini artırmayı amaçlayan ve öğretmenler ile öğrencilerin ihtiyaçlarına hitap eden 8 farklı komut formülüne de rehberde ayrıntılı olarak yer verildi.
Yapay zeka araçlarının bilinçli kullanımı hedefleniyor
“Yapay Zeka ve Eğitim: Öğretmenler İçin Uygulamalı Prompt Mühendisliği ve Üretken Araçlarla Yenilikçi Öğrenme Stratejileri” başlıklı rehberde, eğitimde kullanılan yapay zeka araçları kullanım alanlarına göre sıralanarak “planlama ve etkili içerik üretimi”, “öğretme ve öğrenme etkinlikleri tasarımı”, “araştırma ve veri analizi” ile “ölçme, değerlendirme ve geri bildirim süreçlerini güçlendirme” başlıkları altında örnekler verildi.
Metin, görsel içerik, ses, müzik ve video oluşturma, sunum ve içerik düzenleme, oyunlaştırma ile kodlama gibi alanlardaki yapay zeka araçlarının eğitim süreçlerindeki kullanımına dair örnekler sunarak, öğretmenlerin zengin ders içerikleri hazırlamasını desteklemeyi amaçlıyor.
Bunun yanı sıra, öğretmenlere yapay zekanın etik kullanımı konusunda rehberlik eden bu içerikte, uyulması gereken etik ilkeler “Adalet ve Eşitlik”, “Mahremiyet ve Veri Güvenliği”, “Şeffaflık”, “Hesap Verebilirlik ve Sorumluluk”, “Otonomiye Saygı”, “Sosyal Sorumluluk ve Toplumsal Etki”, “Zarar Vermeme” olarak belirlenmiştir.
Rehber aynı zamanda öğrencilere yapay zeka araçlarının kullanımını öğretmeyi, bu araçlardan ders içerikleri oluşturmak için faydalanmayı ve uygun araç seçimini öğretmenler için bir kılavuz olmayı hedefliyor.
Yapay zeka araçlarının doğru seçimi ve değerlendirilmesi, öğrenci ve öğretmenlerin teknoloji okuryazarlığını artırma ve etkili öğrenme süreçleri oluşturma amacı doğrultusunda bu rehber, eğitimde yapay zeka kullanımının daha bilinçli bir hale gelmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.