Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi’ne katılmak üzere Azerbaycan’dan dönüş yolunda gazetecilere gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan, Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu EİT’nin 1985’ten bu yana 8 milyon kilometrekarelik bir alanda, 500 milyondan fazla nüfusa hitap eden önemli bir bölgesel platform haline geldiğini ifade etti.
Teşkilatın, jeostratejik olarak büyük potansiyele sahip olan bir bölgede iş birliğini güçlendirmeye devam ettiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı zamanda üyeleri arasında ortak değerleri ve kadim kardeşliği yönetiyor.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin, teşkilatın bağlı kuruluşlarına, özellikle Ticaret ve Kalkınma Bankasına, Eğitim Enstitüsüne ve Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, zirvenin ana temasının “Sürdürülebilir ve İklim Değişikliğine Dayanıklı Bir Gelecek İçin Yeni Vizyon” olduğunu belirtti. Özellikle teşkilatın etkinlik gösterdiği coğrafyanın iklim krizinden en fazla etkilenen bölgelerden biri olduğuna dikkat çekti.
Zirve çerçevesinde yeşil dönüşüm, enerji kaynaklarının etkin kullanımı ve iklim değişikliği konularında bilgi alışverişinde bulunulduğunu kaydeden Erdoğan, ayrıca teşkilatın etkinliğinin artırılması konusunun da önemli bir gündem maddesi olduğunu ifade etti.
Erdoğan, “Teşkilatımızın ticaret, bağlantısallık, ekonomik entegrasyon ve enerji kaynaklarının verimli kullanımı alanlarındaki rolünü güçlendirecek tedbirleri değerlendirdik. Teşkilatın temel odağını kaybetmeden üyeleri arasında ekonomik ve ticari iş birliğini desteklemesini arzuluyoruz.” şeklinde konuşurken, 2035 Vizyon Belgesi’nin dönüşümü rehberlik etmesi için istişarelerde bulunduklarını da ekledi.
Turizm iş birliği ve bölgesel gelişmeler
Zirve öncesinde yapılan iş, kadın ve gençlik forumlarının sonuçlarının da değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 2025 Turizm Başkenti olarak seçilen Erzurum’daki faaliyetlerin sürdüğünü kaydetti. Bu kapsamda 50’nin üzerinde etkinlik düzenlediklerini ve 2026 yılı turizm başkenti olarak seçilen Şuşa’da iş birliğini devam ettireceklerini ifade etti.
Bölgesel gelişmelere de değinen Erdoğan, İsrail’in saldırgan tutumunu ve Gazze ile İran’daki durumu tartıştıklarını, Türkiye’nin kalıcı bir ateşkes için gerekli tüm çabaları göstermeye hazır olduğunu vurguladı. İsrail’in saldırıları sonucu hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulundu ve gelişmelerin yakından takip edileceğini bildirdi.
Ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile detaylı görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin zirvede temsil edilmesini önemsediklerini dile getirdi. Barış, istikrar ve kalkınma mesajlarını Hankendi’de verdiklerini ve bu ziyaretin üye ülkelerle olan bağları güçlendirmesini umduğunu da vurguladı.
“Dünyada dengeler artık çok hızlı değişiyor”
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın sadece ekonomik değil, aynı zamanda jeopolitik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Erdoğan, bu platformun üye ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunduğunu vurguladı. Birlikte kalkınmanın önemine değinen Cumhurbaşkanı, bunun ticari maliyetlerin ve risklerin arttığı bir ortamda daha da kritik hale geldiğine dikkat çekti.
Hankendi’deki zirvede bölgesel iş birlikleri ile ekonomik büyümenin sağlıklı temellere oturacağı mesajını veren Erdoğan, “Biz her platformda iş birliği fırsatlarını değerlendirmeyi savunuyoruz.” ifadesini kullandı. EİT’nin hedefleri arasında ticaretin serbestleştirilmesi ve lojistik altyapı entegrasyonunu desteklediklerini belirtirken, Orta Asya ülkeleri, İran, Pakistan ve Afganistan ile ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerine de değindi.
“Terörsüz Türkiye adımları kontrollü biçimde atılıyor”
Erdoğan, Türkiye’nin “Terörsüz Türkiye” hedefine ulaşacağına inandıklarını, bu hedefin sadece yolsuzlukları değil, aynı zamanda kardeşliği de pekiştireceğini ifade etti. Terör örgütünün silah bırakması sürecinin hız kazanacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı, ilgili kurumların bu süreci titizlikle takip ettiğini anımsattı.
DEM Parti heyetiyle yapılacak görüşmelerde “Terörsüz Türkiye” hedefinin ele alınacağını ve bu mücadelenin birlikte yürütüleceğini vurguladı. Türkiye’nin bekası için atılacak her adımın, önemli bir süreç olacağını ifade etti.
“Türkiye olarak Gazze için gayretlerimizi hiç kesmedik”
Gazze’de yaşanan insani krizle ilgili olarak Türkiye’nin diplomatik çabalarını sürdürdüğünü söyleyen Erdoğan, ateşkesin sağlanması için uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı ile yapılan görüşmelerde bu konunun gündeme geldiğini aktaran Erdoğan, İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıları “soykırım” olarak nitelendirdi ve insani yardımların ulaştırılması için gerekli adımları attıklarını bildirdi.
Gazze’deki insani trajedinin gündemin merkezinde yer aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı, Batılı ülkelerin İsrail üzerindeki baskısını artırmasının önemine değindi. Kalıcı ateşkesin sağlanabilmesi için gerekli müzakerelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
“Türkiye dostları için son derece güvenilir bir ülkedir”
Erdoğan, F-35’leri Türkiye’nin güvenliği için istediğini, bu meselenin yalnızca savunma teknolojisi değil, ortaklık ve iş birliği anlamına geldiğini belirtti. Savunma sanayii içerisindeki atılımların hız kazandığını ifade etti.
Azerbaycan ile olan ilişkilerinin kardeşlik bağı ile kurulu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, Güney Kafkasya’da barış ve huzurun sağlanmasının herkes için bir kazanım olacağını vurguladı. Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla birlikte bölgedeki ekonomik entegrasyonun artacağına inandığını ifade etti.
“Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için çok önemli”
Türkiye’nin Suriye’nin müreffeh geleceğini desteklediğini belirten Erdoğan, Suriye’nin yeniden inşasında Türkiye’nin yanlarında olacağını ifade etti. Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak için çeşitli askeri harekatlar gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Türkiye olarak dış politika anlayışlarının barış eksenli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, gelişmelerin bu durumu doğruladığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin dostu ve müttefikleri için güvenilir bir ülke olduğunu vurgulayarak, adil bir dünya için mücadelelerini sürdüreceklerini iletti.
CHP’nin yaklaşımını eleştiren Erdoğan, sokak eylemlerinin sadece bölücü ve darbecilere hizmet ettiğini ifade etti. Yolsuzluk sendromu içerisinde olan bir partinin halkın onayını almasının mümkün olmadığını vurguladı. Türkiye’nin geleceğine yönelik ahlaki argümanlarla hareket edeceklerini belirtti.
Erdoğan, yangınlarla mücadelede Türkiye’nin güçlü bir altyapıya sahip olduğunu belirterek, orman yangınlarına karşı alınan önlemler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yangınların hızlı şekilde kontrol altına alınması için gerekli tüm tedbirlerin alındığını kaydetti.