AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgilere göre, Türkiye Şap Enstitüsü tarafından SAT-1 şap hastalığını önleyici aşı üretim çalışmaları hız kazanmış durumda.
Bakanlık, bu alanda seferberlik başlatarak, ülkede görülen SAT-1 tip şap hastalığının yayılmasını engellemek amacıyla ilk aşamada 4,5 milyon doz aşı üretmeyi başardı. Aşı üretim faaliyetleri tam kapasite ile sürerken, aşıların sahada dağıtım işlemleri de gerçekleştiriliyor.
Yeni geliştirilen SAT-1 aşıları, hastalığın görüldüğü bölgelerde ve çevresindeki ilçelerde ücretsiz olarak veterinerler tarafından uygulanmakta.
Bazı tedbirler gereği kapatılan hayvan pazarları, salgının seyrine göre adım adım yeniden açılacak.
SAT-1 TİPİ ŞAP HASTALIĞI İLK OLARAK HAKKARİ’DE GÖRÜLDÜ
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının Avrupa’da dört ay önce başladığını belirtti.
Tunç, özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişlerinin bulunduğunu vurguladı. Hakkari’de ilk kez görülen hastalığın, açık hayvan pazarları ve devam eden nakiller sayesinde ülke genelinde yayıldığını ifade etti.
Bu tipin ülkede ilk defa görüldüğünü belirten Tunç, hayvan pazarlarının kapatılması kararının, nakilleri engelleyerek hastalığın yayılmasını önlemek adına önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Aşılamanın tamamlanmasıyla birlikte hastalığın etkilerinin minimize edileceğine dikkat çekti.
Pazarların kapalı olmasının kırmızı et piyasasına olumsuz etkisi olmadığını da söyleyen Tunç, “Fiyatların artacağı yönündeki söylentiler asılsız. Piyasada et sıkıntısı yok ve fiyatlar düşüşte. Üreticilerimiz ve vatandaşlarımızın endişelenmesine gerek yok.” dedi.
Tunç, hastalığın hayvanlarda ateş, kilo ve süt kaybına yol açtığını belirterek, bu sorunları aşmak için çalışmaların devam ettiğini aktardı.
Yerli şap aşısının üretimi konusunda da önemli gelişmelere işaret eden Tunç, “SAT-1 tipi için yerli aşılar hızlı bir şekilde üretildi. Şap Enstitüsü, haftada bir milyondan fazla aşı üretiyor. Bu yerli aşıların hızlıca tüm illere dağıtılması büyük bir katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.
– “ŞAP HASTALIĞI AYNI ZAMANDA DÖL VERİMİ KAYIPLARINA DA NEDEN OLMAKTADIR”
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, damızlık hayvan yetiştiricilerinin, yaygın bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin öneminin bilincinde olduklarını belirtti. Özcan, şap hastalığının et ve süt veriminde kalıcı kayıplara yol açabileceğini vurguladı.
Hastalığın kurbanlık hayvan hareketleriyle yayılarak damızlık ineklere ve düvelere de bulaşması konusunda kaygıların olduğunu belirten Özcan, sağlıklı damızlık hayvanlarının korunmasının önemi üzerinde durdu.