1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vergi Denetiminde Yeni Program: 32 Milyar Lira Artış

Vergi Denetiminde Yeni Program: 32 Milyar Lira Artış

featured

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından başlatılan Beyanname Gözetim Programı ile, beyan dönemi öncesinde riskli olarak değerlendirilen 18 bin mükellefin kurumlar vergisi matrahını toplamda 32 milyar lira artırmayı başardı.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Vergi Denetim Kurulu, nisan ayında bu programı uygulamaya koydu. Bu program aracılığıyla mükelleflerle, beyan öncesinde iletişim kurularak, olası risk durumları hakkında bilgi veriliyor. Bu sayede mükelleflerin beyanlarında daha özenli ve dikkatli olmaları amaçlanıyor.

Program çerçevesinde ilk aşamada 500 bin mükellef tarandı, 2,9 trilyon lira ticaret hacmine sahip 40 bin mükellef ise riskli olarak belirlendi. Gönüllü uyum sürecine davet edilen bu mükellefler ile yapılan çalışmalar tamamlandı.

Bunlar arasından beyanda bulunan yaklaşık 18 bin mükellef, kurumlar vergisi matrahını önemli ölçüde artırmayı başardı.

ZARARDAN KARA DÖNDÜLER

Program kapsamındaki bir başka gelişme ise, 2023 ve 2024 yılı geçici beyanlarında zarar gösteren 1046 mükellefin bu sefer yaklaşık 2,36 milyar lira matrah beyan ederek kar elde ettikleridir.

Dahası, müfettişlerin kendileriyle iletişime geçmesini beklemeden harekete geçen 837 mükellef, düzeltme beyannamesi vererek matrahlarını 502 milyon lira artırdı ve 234 milyon lira zarar beyanlarını da iptal etti.

Bu çalışma dahilindeki mükelleflerin yarısı, matrahlarında düzeltmeler yaparak, bazıları da verdikleri açıklamalarla risk kapsamından çıkmayı başardı. Beyanname Gözetim Programı’nın bu doğrultuda yüzde 70 başarı sağladığı ifade ediliyor.

Diğer yandan, program kapsamında uyum göstermeyen mükelleflere yönelik denetim çalışmaları da başlatılacak.

“MÜKELLEFLERE DENETİM ÖNCESİ ŞANS TANIDIK”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gönüllü uyum mekanizmasına verdikleri önemin altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yeni analiz teknikleri ve saha denetimleri ile riskli mükellefleri tespit etme konusunda önemli mesafeler katettik. Bu bağlamda, vergi denetimlerinden kaçınmak isteyen mükellefleri gönüllü uyum sürecine davet ediyoruz. Riskli gördüğümüz firmalar için yürüttüğümüz bu çalışma, mükelleflere denetim öncesinde önemli bir fırsat tanımaktadır. Mükelleflerin üzerinde ek yük ve bürokrasi oluşturmayacak, hızlı ve pratik çözüm odaklı çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz.”

Vergi Denetiminde Yeni Program: 32 Milyar Lira Artış
Yorum Yap
Bizi Takip Edin