Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, yarın Pakistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret esnasında, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ishaq Dar ile Kara Kuvvetleri Komutanı Mareşal Asim Munir ile görüşmeler yapılması planlanıyor.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiler doğrultusunda, Bakan Fidan’ın görüştüğü konular arasında, Türkiye’nin Pakistan’la olan istisnai nitelikteki ikili siyasi ilişkilerini pekiştirme ve bu ilişkilerin her alanda güçlendirilmesine yönelik hedeflerin yer alması bekleniyor. Siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik, ticaret, askeri ve savunma sanayii alanlarında da iş birliğinin iki ülke arasındaki önemli dinamiklerden biri olduğu ifadelerle dile getirilecektir.
Bakan Fidan’ın, Mayıs ayında Pakistan’ın Hindistan ile yaşadığı gerilimin yatıştırılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etmesi ve bölgede barış ve istikrarı sağlamaya yönelik adımlar atmaya hazır olduğunu yinelemesi beklenmektedir. Özellikle, değişen bölgesel güvenlik ortamında iki ülkenin savunma sanayii iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanacak, güvenlik ve terörle mücadele alanındaki iş birliğinin derinleştirilmesi önemi dile getirilecektir. Filistin meselesinin kalıcı çözümünün bölgedeki barış ve istikrar için hayati olduğu vurgulanacak ve Afganistan’daki istikrarsızlığın bölgenin güvenliğine bir tehdit oluşturduğu belirtilecektir.
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan’a yaptığı ilk resmi ziyareti 18-20 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirmişti. Fidan, en son olarak Pakistan Dışişleri Bakanı Dar ile 21-22 Haziran tarihlerinde İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 51’inci Toplantısı vesilesiyle bir araya gelmişti. Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkileri güçlendiren Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi, 2009 yılında faaliyete geçmiş, daha sonra Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi seviyesine terfi etmiştir.
Bu bağlamda, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantıları, ikili ilişkilerin geniş yönlerini ele alarak geliştirmek için önemli fırsatlar sunmaktadır. Şu ana kadar yapılan YDSK toplantalarının sayısı yediye ulaşmış olup, bu toplantılarda toplamda 100 metin imzalanmıştır. Ayrıca, farklı alanlarda faal olan Ortak Çalışma Grupları, yeni bir yapı altında yeniden tesis edilmiştir. 2026 yılında 8’inci YDSK toplantısının Türkiye’de yapılması planlanmaktadır.
Pakistan, Türkiye’ye FETÖ, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadelede destek vermektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 1 milyar dolar seviyesindedir. 2024 yılı itibarıyla ticaret hacminin 1,3 milyar dolara ulaşması beklenmektedir; ihracat 918 milyon dolar, ithalat ise 440 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. Toplam ticaret hacminin 5 milyar dolara yükseltilmesi hedeflenmektedir.
Türk yatırımlarının Pakistan’daki toplam tutarı ise yaklaşık 2 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır. Türk müteahhitlik firmaları, Pakistan’da toplam değeri yaklaşık 3,5 milyar dolara ulaşan 72 projeye imza atmıştır. İki ülke arasında enerji ve kritik mineraller alanında yeni iş birlikleri geliştirme amacıyla çeşitli girişimler bulunmaktadır. Bu kapsamda, TPAO ile Pakistan’ın üç milli petrol şirketi arasında Nisan ayında imzalanan Ortak Teklif Verme Anlaşması, petrol ve doğalgaz arama imkanları sağlayan önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.