1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Türkiye’nin Fikri Mülkiyet Başarısı Cenevre’de

Türkiye’nin Fikri Mülkiyet Başarısı Cenevre’de

featured

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Bakan Kacır, AA muhabirine WIPO’nun uluslararası bir organizasyon olduğunu ve patent, tasarım tescili ile coğrafi işaret gibi fikri mülkiyet alanlarını küresel ölçekte yönettiğini ifade etti.

Kacır, Türkiye’nin WIPO bünyesinde aktif rol üstlendiğini belirterek, “Fikri mülkiyet alanındaki tüm ülkelerdeki bilinci artırmak amacıyla WIPO’nun uyguladığı çalışmalara önemli katkılarda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Kacır, 23 yıl önce yalnızca 414 patent başvurusunun yapıldığını, geçtiğimiz yıl 10 binden fazla patent başvurusu gerçekleştiğini, bu yıl da geçen yıla göre %20 artış yaşandığını bildirdi.

Sıfırdan başlayan bu artışın Türkiye’nin araştırma ve geliştirme alanındaki kapasitesinin somut bir göstergesi olduğunu belirten Kacır, bakanlık olarak bu alanları desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

– WIPO İLE 3 ÖNEMLİ PİLOT PROJE

Kacır, WIPO ile uygulamaya koymayı planladıkları üç önemli pilot projeyi de paylaştı. Bu projelerden birinin, coğrafi tescilli ürünlerin daha yüksek katma değer elde etmesine yönelik olduğunu ifade eden Kacır, Anadolu’nun yerel değerlerini ekonomik hale dönüştürmek için hızlı adımlar attıklarını belirtti.

Kacır, WIPO ile yürütülen çalışmaların uluslararası düzeyde ilgi gördüğünü ifade ederek, üniversitelerin bilgi birikimlerinin ticarileşmesini hızlandırmaya yönelik projelerin de gelişim gösterdiğini belirtti. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Giresun Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, bu pilot projede yer aldıklarını duyurdu.

Bakan Kacır, Türkiye’nin teknoparklarla kazandığı önemli başarılar olduğunu, bu yapıların 11 bin 500’den fazla firmaya ev sahipliği yaptığını aktararak, WIPO ile olan bu işbirliğinin bu potansiyeli daha da ileriye taşıyacağını vurguladı.

Ek olarak, Kacır, KOBİ’lerin fikri mülkiyet kapasitelerinin artırılmasına yönelik bir projenin de hayata geçirileceğini, bu projelerin WIPO ile yapılan istişareler sonucu belirlendiğini ve iş birliğinin derinleştirilmesi hususunda mutabakat sağlandığını dile getirdi.

– BAKAN KACIR’DAN CENEVRE’DE BİR DİZİ ZİYARET

Kacır, Cenevre’deki Uluslararası Ticaret Merkezini ziyaret ettiğini belirterek, “Küresel ticarette hızlı bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümde Türkiye’nin etkin bir şekilde var olabilmesi için KOSGEB ile yürüttüğümüz tecrübeleri yansıtmayı önemsiyoruz.” dedi.

Ayrıca, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezini (CERN) ziyaret ettiklerini kaydeden Kacır, “Türkiye olarak CERN’in bir üyesiyiz ve burada çok sayıda araştırmacımız, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ve TÜBİTAK gibi kurumlar aracılığıyla CERN’deki çalışmalara katılım sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Kacır, Türkiye’de kurulan Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA’nın bakanlık desteğiyle faaliyet gösterdiğine işaret ederek, bu laboratuvarın CERN’deki gelişmeleri Türkiye’ye aktarma hedefine odaklandıklarını belirtti. Parçacık fiziği ve proton hızlandırıcıları ile ilgili uygulamaların bilimsel ve mühendislik alanında sağladığı öneme dikkat çekti.

Kacır, CERN’e sağlanan maddi destekle ilgili Türk sanayisinin önemli bir pay elde ettiğini, birçok Türk firmasının bu alanda mühendislik katkısı sunabilecek durumda olduğunu, bu kabiliyetleri daha da ileriye taşımak için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Son olarak, Bakan Kacır, temaslarında Türkiye’nin uluslararası projelere etkin katılımı için gerekli adımları attıklarını yineleyerek, ülkemizin kabiliyetlerinin daha fazla görünür olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye’nin Fikri Mülkiyet Başarısı Cenevre’de
Yorum Yap
Bizi Takip Edin