Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybetmesine, 133 kişinin de yaralanmasına yol açan Grand Kartal Otel yangınına ilişkin yürütülen davada, otelin sahibi ve belediye yetkilileri de dahil olmak üzere toplam 32 sanık yargılanıyor. Dava kapsamında tutuklu sanıklardan biri olan Emir Aras, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde savunma yaptı. Davanın duruşması, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda gerçekleştirildi.
Duruşmaya, hem tutuklu hem de tutuksuz sanıklar, yangından etkilenenler ve hayatını kaybedenlerin yakınları ile avukatlar iştirak etti. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alınan duruşmada, Emir Aras, yaşanan üzücü olaydan ötürü derin bir üzüntü yaşadığını ifade etti.
Aras, savunmasına devam ederken, bazı müştekilerin tepkileri üzerine mahkeme başkanı, yargılamanın tarafsız ve bağımsız bir şekilde devam edeceğini belirtti. Aras, evlendikten sonra 2012 yılında şirkette çalışmaya başladığını vurguladı ve “Fiilen genel müdürlük yetkilerim yoktur. Benim görevim, internet güvenliği, bilgisayar güvenliği ve konaklama fiyatlarındaki değişiklikler gibi alanlarla sınırlıydı.” dedi.
16 Aralık 2024’te, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetçilerine kayınpederinin isteğiyle eşlik ettiğini kaydeden Aras, o tarihte gerçekleştirilen denetimde yangın güvenlik önlemlerinin kontrol edildiğini anlattı. “Denetim sırasında bazı eksiklikler belirtildi. Bunlar arasında çamaşırhanedeki halının değiştirilmesi ve engelli odasının kat değişimi gibi basit eksiklikler vardı.” şeklinde konuştu.
– “YANGINDA 7’NCİ KATTA KALIYORDUM”
Ayrıca, otelin altında bulunan bir kafeye yönelik yapılan itfaiye denetiminde belgelerin kendisine iletildiğini anlatan Aras, “Hayatımda ilk kez karşılaştığım itfaiye raporunda bazı eksiklikler tespit edildi. Ancak bunları şirketin muhasebe müdürüne ilettim.” ifadelerini kullandı.
Aras, olay günü 727 numaralı odada eşi ve çocuğuyla kaldığını, yangın anında yaşadığı korku dolu anları detaylı bir şekilde aktardı. “Saat 03.32’de eşim ‘Dışarıdan sesler geliyor.’ dedi, o an kapıyı açtığımda dumanlar merdivenden geliyordu.” şeklinde belirtti. Yangın anında yaşananları aktarırken, yangın alarmının neden çalmadığını sorguladığını da ekledi.
Olay sırasında otelin açık otoparkındaki sundurmada kayınvalidesiyle iletişim kurduğunu ifade eden Aras, kurtarma çalışmalarında bulunmak için çabaladığını ve bu esnada sinir krizi geçirdiğini aktardı. Yangın sırasında ayrıca, baldızının kaldığı odanın camının kırık olduğunu gördüğünde içeri girmeye çalıştı, fakat koridorun dumanla dolması nedeniyle çıkamadığını belirtti.
Aras, mahkeme başkanının “Itfaiye eri İrfan Acar’ın tespit ettiği eksiklikler size bildirildi mi?” sorusuna, “Bana bildirimde bulundu. Otelde herkes görevini bilmektedir. Şimdi herkes beni genel müdür olarak adlandırıyor ama o dönemde kimse öyle demiyordu.” yanıtını verdi.
Mahkeme sırasında müşteki avukatlarının itirazları üzerine duruşma devam etti. Müşteki avukatı, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri hakkında delil karartma ihtimali bulunduğunu belirterek tutuklanma talep etti. Sanıklar ve avukatları ise bu talebin reddedilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, talebin duruşma sonunda değerlendirileceğini duyurdu. Davanın bir sonraki bölümünde, tutuklu ve tutuksuz 17 sanığın savunmasıyla devam edileceği öğrenildi.