Yunan hükümeti, Girit’in Kuzey Afrika’dan gelen göçmen akınına maruz kalması üzerine sınırları kapatma kararı alıyor. Peki, Girit Adası’ndaki durum ne? (Haber: Derya Doğan)
Yunanistan, Girit Adası’nda meydana gelen göçmen akını sebebiyle Kuzey Afrika’dan gelen sığınma taleplerini 3 aylık bir süreyle askıya alma kararı aldı.
Başbakan Kiriakos Miçotakis, bu yasa tasarısını yarın Parlamento’ya sunmayı planlıyor.
Parlamentodaki göç konulu genel kurul oturumunda açıklamalarda bulunan Miçotakis, bu adımın, 2020 yılında Meriç sınırında yaşanan göç krizine yönelik alınan bir karar çerçevesinde “gereken ve geçici bir müdahale” olduğunu belirtti.
Miçotakis, yasadışı yollarla ülkeye giren göçmenlerin tutuklanacağını ve gözaltına alınacağını ifade ederek, “Ülkenin karşılaştığı olağanüstü durum, olağanüstü önlemleri zorunlu kılıyor” dedi. Kararın, ilgili bakanlıklarla görüşmeler sonrasında alındığını vurguladı.
GİRİT KAPATILACAK MI?
Yunan basını, ikinci bir kararın Girit’te ilk aşamada bir veya iki daimi kapalı yapının inşasıyla ilgili olduğunu bildirdi.
Miçotakis, “Libya ile, hem meşru uluslararası hükümetle hem de doğu Libya hükümetiyle görüşmelerimiz sürüyor. Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin, bu gemilerin ayrılmasını engellemek için Libya makamlarıyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu kesinlikle belirtmek isterim” dedi.
2 GÜNDE 2 BİN GÖÇMEN
Son iki gün içerisinde Girit’e 2 bin kadar göçmenin giriş yaptığı bildirildi. Greek Reporter’a göre, 2023 başından bu yana Girit’e ulaşan göçmen sayısı 9 bini geçti ve bu, geçen yıla göre yüzde 350’den fazla bir artış anlamına geliyor.
Pazartesi günü yalnızca 963 yeni göçmen kaydedildi ve önümüzdeki günlerde daha büyük bir göç dalgasının beklenildiği ifade ediliyor.
Yerel yetkililer, ikazlarda bulunurken, Hanya şehrinin sosyal politikalardan sorumlu belediye başkan yardımcısı Eleni Zervoudaki, “Ev sahipliği kapasitemizin zirvesindeyiz” diyerek durumu endişeyle dile getirdi. Hanya bölgesi vali yardımcısı Nikos Kalogeris de durumu “yönetilemez” olarak tanımlayarak, geçici konaklama tesislerinin yetersizliğine dikkat çekti ve acil hükümet müdahalesi çağrısında bulundu.
“İTALYA’YA GİDECEKLERİNİ SANIYORLAR”
Rethymno Belediye Başkanı Giorgos Marinakis, Naftemporiki televizyonunda yaptığı açıklamada, “Bunlar çok büyük akınlar, eşi benzeri görülmemiş bir durum” ifadelerini kullandı.
Marinakis, Libya’da 10 binden fazla kişinin Girit’e ulaşmayı beklediğini ve bu kişilerin İtalya’ya gitmeyi düşündüğünü belirtti. “Bu tam bir köle ticareti” diyerek durumu eleştirdi.