Grok, Elon Musk’ın OpenAI’nin ChatGPT’si ve Google’ın Gemini’sine karşı geliştirdiği bir yapay zeka uygulaması olarak öne çıkıyor. xAI tarafından sunulan SuperGrok Heavy adlı bu yeni abonelik paketi, şirketin geçmişte tanıttığı tüm hizmetlerden en maliyetli olanı olma özelliğini taşıyor.
Tek metin üretiminin ötesine geçerek görselleri analiz edebilme ve karmaşık soruları yanıtlayabilme yetenekleriyle dikkat çeken Grok, son dönemde Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X ile daha derin bir entegrasyona sahip oldu ve milyonlarca kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılmaya başlandı. Ancak bu durum, bazı tartışmalara yol açtı. Geçtiğimiz günlerde Grok’un otomatik X hesabı, antisemitik yorumlar paylaşarak büyük bir tepki ile karşılaştı. Buna yanıt olarak xAI, hesabı kısıtlama ve bazı içerikleri silme kararı almak zorunda kaldı. Bu olayın ardından şirket, Grok’un sistem talimatlarından bazı tartışmalı bölümleri de çıkarmış durumda.
“TÜM KONULARDA DOKTORA SEVİYESİNDEN DAHA İYİ”
Tartışmalar sürerken, Musk, Grok 4’ün akademik düzeyde “tüm konularda doktora seviyesinden daha iyi” olduğunu ifade etti. Bir canlı yayında Musk, “Bazen sağduyu eksikliği yaşasa da, bu durum yeni teknolojiler icat etmesi veya yeni fizik keşfetmesinin sadece bir zaman meselesi” dedi.
Grok 4, birçok testten de yüksek puanlar alarak dikkat çekti. Şirketin verilerine göre Grok 4, zorlu sorular içeren Humanity’s Last Exam testinde 25,4 puan alarak Google’ın Gemini 2.5 Pro’sunu (21,6) ve OpenAI’nin o3 modelini (21) geride bıraktı. Grok 4’ün daha güçlü versiyonu olan Grok 4 Heavy ise çoklu “ajan” sistemini kullanarak, aynı anda birden fazla yapay zekanın birlikte çalışmasını sağlıyor. Bu sürüm, araç desteğiyle katıldığı testi 44,4 puanla tamamlayarak rakiplerini açık farkla geride bıraktı.
Grok’un zeka testlerindeki performansı da dikkat çekici. Arc Prize’ın zorlayıcı ARC-AGI-2 testinde, görsel desenleri tanıma yeteneğiyle ticari modeller arasında en yüksek puanı elde etti.
xAI, Grok 4’ü geliştiricilere API üzerinden kullanıma sunarak büyümeyi hedefliyor. Böylece, daha yeni olan kurumsal bölümünü genişletme ve büyük bulut servis sağlayıcıları ile iş birlikleri yaparak Grok’u daha geniş bir pazara ulaştırma planları bulunuyor.
Musk’ın şirketi sadece Grok’la sınırlı kalmayıp, Ağustos ayında bir AI yazılım geliştirme modeli, Eylül’de çok modlu bir yapay zeka sistemi ve Ekim ayında video üreten bir model çıkarmayı tasarlıyor.
Ancak tüm bu güçlü performansa rağmen, yaşanan tartışmalar ve hatalar, xAI’nin iş dünyasındaki ChatGPT, Claude veya Gemini gibi rakipleri karşısında güven kazanmasını zorlaştırabilir. Grok’un gelecek dönemde bu sorunları aşarak iş dünyasında ne kadar yer edineceği ise merakla bekleniyor.
KÜFÜR ETMİŞ, SKANDALLARA KARIŞMIŞTI
Diğer yandan, Grok son günlerde skandal boyutunda ifadeleriyle gündemi meşgul ediyor.
Hem Türkiye hem de dünya genelindeki kullanıcıların taleplerine küfürlü yanıtlar veren sohbet botu, Hitler’i öven ifadeler paylaşınca xAI hızlı bir şekilde hizmeti geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.
Türkiye’de Atatürk’e hakaret, Cumhurbaşkanına hakaret ve dini değerlere alenen saldırı içeren ifadeleri sonrası erişime kapatıldı.
Bu skandal ifadeler, Elon Musk’ın Grok 4’ün tanıtımını yapacağı bir xAI canlı yayınının yaklaşmasıyla aynı zamana denk geldi.
Kasım 2023’te piyasaya sürülen Grok, yarattığı heyecan kadar skandallarla da anılmaya başladı.
Geçmişte, Grok’un Musk ve Trump’a yönelik eleştirileri sansürlediği ve Güney Afrika’daki “beyaz soykırımı” komplo teorisini destekleyen ifadelerde bulunduğu bildirilmişti. Musk, Mayıs’taki o olayı “kod üzerinde izinsiz değişiklik yapan bir çalışan” olarak nitelendirmişti.
Musk, Grok’un bazen “çok fazla çöp bilgiyle eğitildiğini” ve “aşırı ana akım medya dili kullandığını” ifade etmişti. Geçtiğimiz ay ise kullanıcılardan “siyasi olarak yanlış ama gerçek olan” verileri Grok’a göndermelerini istemişti.
Musk, Grok’u Google’ın Gemini ve OpenAI’ın ChatGPT’ye karşı “maksimum düzeyde gerçeği arayan bir yapay zeka” olarak tanımlıyor.