Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 15 Haziran’da gerçekleştirilen LGS kapsamındaki merkezi sınav sonuçları yarın duyurulacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, LGS tercih sürecine dair ailelere gerekli bilgilendirmeyi sağlamak amacıyla “Tercih Süreci Veli Kılavuzu” hazırladı.
Hazırlanan kılavuz, tercih süreci, farklı lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirme detayları hakkında kapsamlı bilgiler sunuyor. Ayrıca sıkça sorulan sorular ve öneriler gibi konulara da yer veriliyor. Kılavuz aracılığıyla tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme ile ilgili bilgilere de ulaşmak mümkün.
Fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar, Anadolu imam hatip ve spor liseleri gibi çeşitli okul türlerine dair detaylı bilgilerin yer aldığı kılavuzda ayrıca bir tercih kontrol listesi de bulunuyor.
Sınav sonuçlarının açıklanmasını takiben “Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” yayımlanacak ve böylece liselere yerleştirme süreci başlamış olacak.
“Bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin”
Kılavuzda, tercih döneminde velilere yönelik tavsiyelerde bulunuluyor. Bu süreçte velilerin, çocuklarına bilgilendirici ve rehberlik edici bir yaklaşım benimsemeleri gerektiği vurgulanıyor.
Her çocuğun kendine özgü bir birey olduğu belirtilerek, önemli olanın çocuğu desteklemek ve kendini keşfetmesine yardımcı olmak olduğu ifade ediliyor. Çocukların hayalleri ve gelecekteki meslek seçimleri, velilere önemli ipuçları sunabiliyor. Ayrıca, çocukların ilgi alanlarını ve yeteneklerini desteklemek için fırsatlar sağlanması gerektiği öneriliyor.
Velilerin, çocuklarının tercih edecekleri okulların yurt, konaklama, ulaşım ve beslenme imkanları hakkında araştırma yapmaları teşvik ediliyor. Çocukları başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi gelişim süreçlerini dikkate almak gerektiğinin altı çiziliyor. Tercih döneminde baskı oluşturan bir tutum yerine bilgilendirici ve rehberlik eden bir yaklaşım benimsemeleri gerektiği vurgulanıyor. Çocukların istek ve hayallerinin, velilerin beklentilerinden farklı olabileceği düşüncesiyle hareket edilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Yerleştirmelere ilişkin bilgiler yer alıyor
Liselere yerleştirme işlemleri, yerel, merkezi ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç farklı yöntemle gerçekleştirilecek. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirme ile tercih yapma fırsatına sahip olacak.
Yerel yerleştirme sürecinde, öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri doğrultusunda kayıt alanlarındaki farklı türdeki okullardan en fazla beş tercih yapma imkanına sahip olacak. Yerel yerleştirmeden en az bir okul tercih etmek zorunlu tutuluyor.
Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk, “kayıt alanında” öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu okulları; mavi renk, “komşu kayıt alanında” yer alan okulları; kırmızı renk ise “diğer” kategorisinde kalan okulları belirtecek.
Öğrenciler, ilk önce “yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar” ekranından tercihlerini oluşturacaklar. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okul, kayıt alanında seçilmek şartıyla, toplamda en fazla 5 okul tercih yapılabilecek. Ayrıca, tercihlerde aynı okul türünden maksimum 3 okul seçilebilecek.
Merkezi yerleştirme işlemlerinde, merkezi sınav ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları ve puan sıralamasına göre yerleştirme işlemleri yapılacak. LGS puanına göre Türkiye genelindeki okullar tercih edilebilecek.
Pansiyonlu okullar için tercih yapma ise isteğe bağlı olacak.
Kılavuza, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden erişim sağlanabiliyor.