Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında önemli değişikliklere gitti. Yapılandırma sürecinin kapsamı genişletilerek, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin 48 ay süreyle yapılandırılabilmesine imkan tanındı.
Yeni düzenlemeye göre, bireysel müşterilerin yapılandırma başvurusunu 3 ay içinde yapmaları gerektiği belirtildi. Bu yapılandırmadan yararlanabilecek gruplar arasında; dönem borcunu kısmen ya da tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı sahipleri, anapara ve/veya faiz ödemeleri geciken ihtiyaç kredisi müşterileri ve daha önce yeniden yapılandırılmış bireysel kredi kartı ile ihtiyaç kredisi müşterileri yer alıyor.
Kredi kartı yapılandırmalarında, borcun yarısı ödenene kadar ilgili bankanın kredi kartlarının limitinin artırılmayacağı ifade edildi. İhtiyaç kredisi yapılandırmalarında da mevcut borç bakiyesini aşan bir kredi kullanımına izin verilmeyecek.
Finansal istikrarı sağlamak amacıyla atılan bu adımlar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı yapılandırma işlemlerine uygulanacak azami faiz oranını %3,11 olarak belirledi.
BDDK’nın yürürlüğe giren yeni kararı, önceki düzenlemelere göre bazı değişiklikler içeriyor. Kredi kartı yapılandırmalarında sadece asgari tutarı ödenmeyen kartlar değil, dönem borcunun bir kısmını ya da tamamını ödeyemeyen bireysel kart sahipleri de yapılandırma sürecine dahil olabilecek.
İhtiyaç kredisi yapılandırmalarında ise gecikme süresinin “30 günü aşan” kriteri kaldırılarak, her türlü gecikmiş ödeme bu kapsamda değerlendirilecek. Ayrıca, kredi kartları ve ihtiyaç kredileri için yapılandırma sürecinde dikkate alınacak borç bakiyesi, önceki karar tarihindeki rakam yerine yapılandırma tarihindeki borç bakiyesi olarak belirlenecek. Gecikmesi olmasa bile, karar tarihinden önce yeniden yapılandırılan krediler de tekrar yapılandırılma imkanı bulacak.