Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi ile Malezya Uluslararası İslami Finans Merkezi Liderlik Konseyi iş birliğiyle hayata geçirilen “Katılım Finansın Geleceği Türkiye-Malezya İş Forumu” programı gerçekleştirildi.
Bu etkinlikte, düzenleyici ve denetleyici kurumların yöneticileri ile İslami bankacılık, sermaye piyasaları ve tekafül gibi alanlarda uzmanlaşmış 20’den fazla üst düzey finans temsilcisi, Türkiye’de bir araya geldi. Forumun temel amacı, İstanbul Finans Merkezi ve Türkiye’deki yatırım fırsatlarını tanıtmak, kamu kurumları ile sektörel birliklerin iş birliğini güçlendirmek ve bire bir görüşmelerle yatırım fırsatlarını değerlendirmek oldu.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, AA muhabirine Türkiye ile Malezya arasında katılım finans alanındaki iş birliği potansiyeli ve sektörün genel durumu hakkında bilgi verdi.
Dağlıoğlu, Türkiye ve Malezya liderlerinin katılım finans alanındaki iş birliğini güçlendirmeye yönelik vizyonlarına vurgu yaparken, “Türkiye ile Malezya arasındaki ticaret hacmi 5 milyar doları aşmış durumda. Malezya’nın Türkiye’deki geçmişten gelen önemli yatırımlarını biliyoruz; şu an Malezya’nın Türkiye’deki doğrudan yatırım stoku 1,5 milyar dolara yaklaşıyor. Türkiye’deki şirketlerin de Malezya’da yatırımcı olarak yer aldığını görmekteyiz. Özellikle Asya pazarlarına ulaşma hedefiyle Türkiye’deki yatırımcıların Malezya’yı tercih ettiğini biliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
– “SEKTÖR, KÖRFEZ ÜLKELERİYLE YAKIN İŞ BİRLİĞİ İLE BÜYÜDÜ”
Türkiye’de katılım finans sektörünün gelişiminde uluslararası iş birliklerinin önemli rol oynadığını belirten Dağlıoğlu, sektörün özellikle Körfez ülkeleri ile yakın iş birliği içinde belirli bir büyüklüğe ulaştığını aktardı.
Malezya ile katılım finans alanında birçok iş birliği fırsatı bulunduğunu ifade eden Dağlıoğlu, “Türkiye’deki pek çok sektör profesyonelinin Malezya’da eğitim aldığını biliyoruz. Ancak, bu alandaki yatırımcı tabanının genişletilmesi için önemli iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu öngörüyoruz. Bu nedenle Malezya’dan geniş bir heyet davet ederek, Türkiye’deki katılım finans, katılım bankacılığı, katılım sigortası ve katılım sermaye piyasası ürünleri alanında iş birliklerini geliştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Dağlıoğlu, forumun İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirildiğini vurgulayarak, bu merkezde özellikle çevre ülkelere finansal hizmet ihraç etmek isteyen firmalara cazip yatırım teşvikleri ve vergi indirimleri sunulduğunu belirtti.
– “DÜNYADA KATILIM FİNANS ÇİFT HANELİ BÜYÜME GÖSTERİYOR”
Dünyada katılım finansın sürekli geliştiğine değinen Dağlıoğlu, “Katılım finans, küresel sorunlara alternatif çözümler sunabilen bir sistem özelliği taşıyor ve önemli bir büyüme ivmesi elde etmiş durumda. Dünyada yapılan ölçümlere göre katılım finans stoku 4 trilyon dolara yakın, bazı ölçümlere göre ise 5 trilyon doları aşmış durumda.” şeklinde konuştu.
Bu ölçümlere bakıldığında, sektörün küresel finansal sistemin yaklaşık yüzde 1’ini oluşturduğunu belirten Dağlıoğlu, özellikle son yıllarda büyümenin hızlandığını ve bazı yıllarda çift haneli oranlarda büyüme kaydedildiğini dile getirdi.
Dağlıoğlu, katılım finansın dünya genelinde önemli bir büyüme ivmesine sahip olduğunu aktararak, “Katılım finansın temel prensipleri, mevcut finansal sistemin getirdiği sorunlara etkili çözümler sunma kapasitesine sahip. Dünyanın her yerinde etik, sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve riskten kaçınmadan bahsediliyor. Katılım finansın temel prensipleri de bunlardır. Etik bir zemin üzerine inşa edilmiş, sürdürülebilir iş modelleri ve varlıklara dayalı ürünler geliştiren bir sistemden bahsediyoruz.” diye ekledi.
– “SEKTÖRDE BÜYÜMENİN FARKLI DİNAMİKLERİ MEVCUT”
Katılım finans sektöründe büyümenin çeşitli dinamikleri olduğunu açıklayan Dağlıoğlu, bu ürünleri benimsemiş ülkelerin ekonomik büyüme hızına dikkat çekti.
Dağlıoğlu, “Hedefimiz Türkiye’de katılım finans sektörünü büyütmek. Bu süreçte uluslararası iş birliklerinin de büyük bir önemi var. Sektörün dünyada büyümesi, bu bağlamda Türkiye’ye de katkı sağlıyor.” dedi.
Finansla ilgili konular değerlendirildiğinde, finansal teknoloji sektörünün önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Dağlıoğlu, bu alanda önemli çalışmalar yürütüldüğünü ve fintechin güçlendirilmesine özel önem verildiğini dile getirdi.
Fintech sektöründe büyük bir geçiş sürecinin yaşandığını ifade eden Dağlıoğlu, “Artık fintechler, bölgesel aktörler haline geliyor. Çevre ülkelerdeki firmaların, Türkiye’de kurulan fintechleri satın alarak veya o pazarlara yönelerek güçlendiğini görüyoruz. Yeni yatırım turlarında ise yatırımcılar, bu şirketlere ortak olarak Türkiye merkezli büyümelerini sağlamaktalar. Türkiye, birçok alanda Ar-Ge, imalat ve lojistik uygulamaları ile bölgesel bir merkez konumuna gelmektedir.” şeklinde konuştu.
– “MALEZYA İLE KATILIM FİNANSTA İŞ BİRLİKLERİNİ GÜÇLENDİRME HEDEFİMİZ”
Ahmet Burak Dağlıoğlu, “Katılım Finansın Geleceği Türkiye-Malezya İş Forumu”, iki ülke arasındaki işbirliğini somut şekilde geliştirmeyi amaçladığını ifade etti.
Türkiye ile Malezya arasında katılım finans sektörünün gelişimi için birçok iş birliği fırsatı bulunduğunu dile getiren Dağlıoğlu, Malezya’daki sektör derinliğinin ve ürün çeşitliliğinin Türk oyuncular için oradaki pazarları açma fırsatı sunduğunu belirtti.
Malezya hükümetinin geçtiğimiz dönemde yayınladığı stratejide, dört ülkeyle işbirliği yaparak sektörlerini küresel boyutta büyütmeyi hedeflediğini aktaran Dağlıoğlu, Türkiye’nin bu ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.
Malezya’daki oyuncuların Türkiye ve çevre bölgelerdeki büyüme fırsatlarını değerlendirdiklerini belirten Dağlıoğlu, “}
“Onlardan daha fazla yatırım çekmeyi hedefleyerek, ülkemizi, katılım finans sektörünü ve İstanbul Finans Merkezi’ni tanıtmak istedik. Bu kapsamda bir heyet ağırlıyoruz. Somut bir ajanda oluşturup, önümüzdeki dönemde karşılıklı ziyaretlerle bu gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Türkiye’den de bir heyet oluşturarak, önümüzdeki süreçte Malezya’yı ziyaret etmek ve bu gündemi daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Ayrıca, ilerleyen yıllarda karşılıklı ziyaretleri sürdürerek bu sektörün Malezya ile iş birliğini artırmayı umuyoruz.” ifadelerini kullandı.