1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Proje Okulları Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayınlandı

Proje Okulları Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayınlandı

featured

“Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmelikle, Bakanlık tarafından doğrudan ya da diğer ilgili kurumlarla yapılan protokollerle açılan, ulusal veya uluslararası düzeyde projeler yürüten, Bakanlıkça uygulamaya konulan programlar veya temalarla ilgili eğitim kurumlarının belirlenmesine dair usul ve esaslar belirlendi.

Bir eğitim kurumunun proje okulu olarak kabul edilebilmesi için, sürdürülebilir projeler hazırlayıp uygulama yeteneğine sahip olması, okul gelişim projeleri yürütmeyi taahhüt etmesi, ulusal veya uluslararası düzeyde özel program ya da projeler gerçekleştirmesi, kamu veya özel sektörle işbirliği içinde projeler geliştirmesi veya Bakanlıkça belirlenen sektörel mükemmeliyet merkezi faaliyetlerini yürütmesi gibi şartlardan en az birini sağlaması gerekecek.

Özel Program Uygulayan Okullar

Yönetmelik ile proje okulları, “özel program uygulayan okullar” ve “özel proje uygulayan okullar” olmak üzere iki kategoriye ayrıldı.

Özel program uygulayan okullarda, belirli alanlarda uzmanlaşmış ve öğrencilere o alanlara özgü bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlayan eğitim programları hayata geçirilecek. Bu okullarda bilim ve teknoloji gibi disiplinlerde derinlemesine eğitim verilerek öğrencilerin yeteneklerini geliştirmeleri teşvik edilecek. Müfredat ve öğretim yöntemleri, standart eğitim programlarından farklı olarak, alanın gereksinimlerine uygun bir şekilde tasarlanacak.

Bu okullar, Bakanlık tarafından doğrudan belirlenebileceği gibi, Bakanlıkça gerçekleştirilen proje protokolleri aracılığıyla da tanımlanabilecek. Öğrenim ortamları, en az 20 derslik, yeterli sayıda atölye, laboratuvar, branş derslikleri gibi donanımlarla desteklenecek. Ayrıca, görsel sanatlar ve müzik derslikleri, kütüphane ya da z-kütüphane, spor salonu, açık spor alanları, konferans salonu gibi alanların yanı sıra, kız ve erkek öğrenciler için ayrı pansiyonlar da bulundurulması gerekecek.

Okullarda AR-GE Birimi Kurulacak

Bu okullarda her şubedeki öğrenci sayısı 24 ile sınırlı tutulacak ve her sınıf seviyesinde en fazla 4 şube açılabilecek. Her sınıf seviyesinde, şubeler arasındaki öğrenci sayısına göre danışman öğretmenler atanacak.

Okul AR-GE birimi, araştırma-geliştirme, proje eğitimi, ölçme-değerlendirme ve izleme faaliyetlerini yürütmek üzere kurulacak. Bu birim, okul müdürü başkanlığında en az 3, en fazla 6 öğretmenden oluşacak ve hami tarafından belirlenen bir koordinatör ile birlikte çalışacak.

AR-GE çalışmaları sayesinde elde edilen ürünlerin, fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında pazarlanması ve ticari koşullarının oluşturulması sağlanacak. Ayrıca, özel program uygulanan okullarda başarı hedeflerine ulaşılması amacıyla bir danışma kurulu oluşturulacak.

Özel program uygulayan okullara giriş yapmak isteyen öğrencilerin, Bakanlık tarafından yapılan merkezi sınavlarda Türkiye genelinde en yüksek yüzde 1’lik dilimde yer alması ve özel sınavda başarılı olmaları gerekecek.

Özel Proje Uygulayan Okullar

Özel proje uygulayan okullarda, öğrenmede araştırma yapma, problem çözme ve düşünme becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu okullarda tüm öğretmen ve öğrencilerin aktif katılımıyla sürdürülebilir projeler gerçekleştirilecek.

Öğrencilerin çeşitli disiplinlerde özgün projeler üreterek işbirliği yapmalarına ve kendi öğrenmelerini yönetmelerine olanak sağlanacak. Yönetmelik ayrıca, özel proje uygulayan okulların belirlenmesinde ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinin etkin bir rol oynamasını öngörüyor.

İl milli eğitim müdürlüklerinde kurulan “İl Proje Okulu Değerlendirme Komisyonu” ve “İl Proje Okulu Teklif Komisyonu”, genel müdürlüklerde oluşturulan “Bakanlık Proje Okulu Tespit Komisyonu” ile birlikte başvuru sürecinin daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesi hedefleniyor.

Özel proje uygulayan okulların niteliklerinin korunup korunmadığını tespit etmek amacıyla her yıl, il milli eğitim müdürlüğü tarafından izlenecek. Genel müdürlük ise iki yılda bir izleme ve değerlendirme gerçekleştirecek.

Okul Gelişim Projeleriyle Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hedefleniyor

Yönetmelikle birlikte, özel proje uygulayan okullarda “okul gelişim projeleri” hayata geçirilecek. Bu projeler ile okul ikliminin, etkili öğrenme ortamlarının, yönetim kalitesinin, mesleki gelişimin, kapsayıcılığın ve bireyselleştirilmiş öğrenme desteğinin artırılması hedefleniyor. Ayrıca, sağlıklı yaşam, sosyal ve kültürel etkinlikler ile eğitimin genel kalitesinin yükseltilmesi ön planda olacaktır.

Proje Okulları Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayınlandı
Yorum Yap
Bizi Takip Edin