Titanik’in “batmaz gemi” olarak nitelendirildiğine dair yaygın düşünce, 1911 tarihli bir belgenin gün yüzüne çıkmasıyla yeniden sorgulanmaya başlandı.
15 Nisan 1912 tarihinde batarak tarihe geçen RMS Titanik, o zamandan beri “batmaz” olarak anılan bir gemi olarak hatırlanıyor. Bu niteleme, White Star Line’a ait geminin hikayesinde önemli bir yer tutuyor.
Facianın ardından bir gün, The New York Times gazetesi baş sayfasında şu manşeti attı: “White Star Line Müdürü, Titanik Battıktan Sonra Bile Batmaz Olduğunu İleri Sürdü.”
Peki, Titanik gerçekten yola çıkmadan önce “batmaz” olarak mı tanımlanmıştı?
Son günlerde ortaya çıkan, 1911 yılına ait az bilinen bir belge, bu tarihi tartışmaya ışık tutmayı vaat ediyor.
Leeds Üniversitesi’nde iletişim çalışmaları dersleri veren Richard Howells, 1999 yılında Titanik’in 10 Nisan 1912 tarihindeki seferi öncesinde “batmaz” gemi olarak tanıtılmadığını savunmuştu.
BATMAZ GEMİ DENDİ Mİ?
Howells, o dönemde “Genel halk, Titanik’i yolculuğundan önce benzersiz ve batmaz bir gemi olarak düşünmemiştir.” şeklinde açıklamada bulunmuştu.
Ayrıca, “Felaket haberi yayıldıktan sonra durum tamamen değişti — sanki Titanik, en başından beri evrensel olarak batmaz olarak lanse edilmiş gibiydi.” ifadelerini kullanmıştı.
Tarih alanında yetkin Royal Museums Greenwich’in resmi web sitesinde de Titanik’in hiçbir zaman gerçekten “batmaz” olarak tanımlanmadığına dair benzer bir görüş ifade ediliyor.
Yani, efsanenin tersine, Titanik’in “batmaz” olduğu ifadesinin herhangi bir koşul belirtilmeden yalnızca battıktan sonra kullanıldığı belirtiliyor.
“BU İKİ HARİKA GEMİ BATMAZ ŞEKİLDE TASARLANMIŞTIR”
Ancak 1911 yılına ait tarihsel belgede yer alan bir ifadeye bakıldığında, bu söylemin geçerliliği sorgulanıyor.
Belgenin bir kısmında Titanik ve kardeş gemisi Olympic’in “… bu iki harika gemi batmaz şekilde tasarlanmıştır.” şeklinde anlatıldığı görülüyor.
Gerçekten de Titanik, buzdağına çarptıktan yalnızca iki saat 40 dakika sonra battı ve bu trajedide 1,500’den fazla insan yaşamını yitirdi.
Titanik’in batmaz olduğuna dair inanç, 1912 Nisanı öncesinde kamuoyunda yaygın bir şekilde mevcut olabilir.
OLYMPIC BATMAYINCA İDDİA PEKİŞTİ
Olympic, HMS Hawke ile çarpıştığında batmadığında, Titanik’in batmazlığına dair inanç daha da güçlendi.
Bu dev yapılar ve sundukları olanaklar kadar, batmazlık algısı da Titanik ve Olympic’e yönelik ilgi ve bilet satışlarını artırdı.
Titanik’i inşa eden Harland & Wolff şirketi, tasarımlarıyla büyük bir gurur duyuyordu ve bu iki gemi için inşa sürecinin başlarında “pratikte batmaz” ifadesi kullanıldığını kaydediyor.