Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya’da belirledikleri dört öncelikli yatırım alanı için güçlü teşvikler sunacaklarını açıkladı. Kacır, "Türkiye Yüzyılı’nda şehirlerimizin yıldızı daha güçlü parlayacak." şeklinde ifade etti.
Kacır, "Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı" hakkında sosyal medya üzerinden bilgi verdi. Bu program ile şehirlerin potansiyelini en üst seviyeye çıkaracaklarını ve kalkınma süreçlerini her yönüyle destekleyeceklerini vurguladı.
Desteklenecek alanlara dair bilgiler de paylaşan Kacır, yatırım odaklarını şu şekilde sıraladı: "Sporcu sağlığı ve performans merkezi, katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkisel ürünler üretimi, organik sera atıklarından selüloz ve/veya mikrobiyal gübre üretim tesisi, mikroalg tabanlı Omega-3 ve biyogübre üretimi."
Ayrıca, paylaşımında yatırımcılar için çeşitli teşviklerin sunulacağına değinildi. Yüzde 50 vergi indirimi, yatırım tutarının yüzde 15’i oranında 240 milyon liraya kadar makine desteği, faiz ve kar payı desteği ile birlikte KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi ve gümrük vergisi muafiyeti gibi avantajlar sağlanacağı belirtildi. 8 yıl boyunca sigorta primi işveren desteği de verileceği ifade edildi.
DESTEKLENECEK YATIRIMLAR
Kacır, desteklenecek dört yatırım alanı hakkında daha ayrıntılı bilgi sundu. Mikroalg tabanlı Omega-3 ve biyogübre üretimi, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir yere sahip. Antalya’nın mikroalg üretimi için uygun iklim ve üretim koşullarına sahip olduğunun altı çizilirken, Türkiye’nin balık yağı ve Omega-3 ithalatının 212 milyon dolar seviyesinde olduğu aktarıldı. Yapılacak yatırımla, Türkiye’de mikroalg tabanlı Omega-3 üretimi yapılması ve doğal gıda boyası ile biyogübre gibi katma değeri yüksek yan ürünlerin elde edilmesi hedefleniyor.
Katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkisel ürünler üretiminde ise Türkiye’de yaklaşık 4 bin endemik bitki türü bulunduğu, Antalya’nın ise 500 endemik türle önemli bir zenginlik barındırdığı vurgulandı. 2024 yılı itibarıyla ülkenin bitki ekstreleri ithalatının 65 milyon dolar, ihracatının ise 12,7 milyon dolar olması bekleniyor. Yatırımlar neticesinde, bölgeden yetişen kekik, ada çayı ve biberiye gibi bitkilerin özütlerinin işlenmesi ile ithalatın azaltılması, ihracatın artırılması amaçlanıyor.
Antalya’nın örtü altı sebze ve meyve üretiminin toplamda 4,5 milyon tonla Türkiye’nin yaklaşık yarısını oluşturduğu ifade edildi. Yüksek miktarda atık oluşumunun meydana geldiği bu üretimle beraber, organik sera atıklarından selüloz ve mikrobiyal gübre üretimi için yeni tesisler kurulması öncelik taşıyor.
Sporcu sağlığı ve performans merkezine yönelik yatırımlarla ilgili olarak, Antalya’nın sunduğu uygun iklim ve tesis yapısıyla milli ve olimpik sporcular için önemli bir merkez olduğu kaydedildi. Kacır, ilde her yıl 85 farklı ülkeden 1000’in üzerinde spor takımının ağırlandığını belirtti. Bu yatırım ile sporcuların performansını artırmak, sporcu sağlığında ve spor turizminde uzmanlaşmak hedefleniyor.