1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kutup Araştırmaları: Bilim Seferi Başladı!

Kutup Araştırmaları: Bilim Seferi Başladı!

featured

Kutup ekosistemleri üzerinde deniz örneklemesi yapmak üzere İstanbul’dan yola çıkan 12 bilim insanı, Oslo’ya ulaştıktan sonra Tromso’dan gemiyle hareket ederek 78 derece kuzey enleminde yer alan Longyearbyen/Svalbard’a ulaşmış ve burada bilimsel araştırmalara başlamıştır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu yıl 9’uncusu başarıyla tamamlanan Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin ardından 5’inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nin başladığını duyurdu.

Bilim heyetinin deniz suyu ve sediment örneklemeleri gerçekleştirerek deniz yüzeyindeki mikroplastikleri inceleyeceğini belirten Kacır, şunları söyledi:

“Atmosfer dinamikleri GNSS ve meteorolojik sistemlerle sürekli izlenecek, iklim değişikliği ile ilgili bulgular kutup bölgelerinde araştırılacak. Ayrıca, TEKNOFEST’te birinci olan 3 lise öğrencimiz, projelerini zorlu Arktik koşullarında sahada test etme fırsatı bulacak ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunacak. 19 farklı projeyi kapsayan sefer, Arjantin, Bulgaristan ve Ekvador’dan bilim insanlarıyla ortak çalışmaları içeriyor, böylelikle Türkiye bilim diplomasisinde güçlü bir örnek sergilemiş olacak. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle, Bakanlığımız bünyesinde gerçekleştirdiğimiz kutup bilim seferleri ile ülkemizin kutuplardaki varlığını artırmayı sürdüreceğiz.”

“SEFERİMİZE ULUSLARARASI BİLİM İNSANLARI DA KATILACAK”

Çalışmalar öncesi açıklamalarda bulunan 5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Koordinatörü Prof. Burcu Özsoy, ekibin yanı sıra 3 lise öğrencisinin de görev alacağını, bu öğrencilerin çeşitli şehirlerden ve farklı projelerle katıldıklarını ifade etti.

Ekipte toplam 12 araştırmacının bulunduğunu vurgulayan Özsoy, “Bu yıl seferimize Arjantin, Ekvador ve Bulgaristan’dan uluslararası bilim insanları da katılacak.” dedi.

Özsoy, Arktik seferinin Antarktika seferlerinden farklılık gösterdiğini belirterek, “Seferimizi Svalbard’dan başlatıp yine burada tamamlamayı planlıyoruz. Bu süre zarfında Arktik Okyanusu’nda çalışmalar yürüteceğiz.” şeklinde konuştu.

SEFER BOYUNCA TOPLAM 19 PROJE HAYATA GEÇİRİLECEK

Prof. Dr. Burcu Özsoy, sefer süresince toplamda 19 proje gerçekleştireceklerini ifade ederek, şunları ekledi:

“Bu projeler, Arktik Okyanusu’ndaki ekosistem araştırmalarından atmosferik ölçümlere, deniz suyu ve sediment örneklerine kadar geniş bir yelpaze sunmaktadır. Bu ölçümlerin uzun dönem izleme çalışmaları da yapılacak. Hem yerel ölçümler hem de uydu ile elde edilen görüntülerle doğrulama süreçlerini gerçekleştireceğiz. Dünyanın çeşitli yerlerinde iklim değişikliği etkilerini gözlemlemekteyiz.”

BİLİM SEFERİNE LİSE ÖĞRENCİLERİ DE KATILIYOR

Bilim seferine, TÜBİTAK’ın düzenlediği “2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması” ve “2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması” birincileri arasından seçilen 3 lise öğrencisi de dahil oluyor.

Afyonkarahisar’dan katılan Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 11. sınıf öğrencisi Aslı Kilci, 2204-C yarışmasının “sosyal ve beşeri bilimler” alanında birincisi olduğunu dile getirdi.

Kutup keşiflerinin 19. yüzyıldan itibaren başlamış olduğunu belirten Kilci, kaşiflerin o dönemlerde kutup keşiflerini belgelemeye ve tasvir etmeye başladığını ifade etti.

Kilci, “Ben de bu resimleri simgesel analizle inceledim ve görsel bilimler açısından ele aldım. Dijital bir çalışmayla ortaokul öğrencileri için çizgi roman hazırlayarak farkındalık oluşturmaya çalıştım. Bu saha çalışması bana projeme uluslararası bir boyut kazandırdı. O dönemin kaşiflerinin gördüğü kutupları, Arktik seferinde kendi bakış açımla resmetmeyi çok istiyorum.” dedi.

ÖĞRENCİLER PROJELERİNİ KUTUPLARDA UYGULAYACAKLAR

Kastamonu Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Kaan Yusuf Odacı da 2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması’nda “yapay zeka destekli hava kalitesi ölçen mobil cihaz” ile Türkiye birincisi olduğunu ifade etti.

Kocaeli Gebze’deki TÜBİTAK Fen Lisesi’nden 11. sınıf öğrencisi Elif Berra Demir, 2204-D yarışmasının sürdürülebilirlik ve refah alanındaki Türkiye birincisi olduğunu belirterek, sefere katılmaktan duyduğu mutluluğu ve gururu dile getirdi.

Bilim ekibi, bu yıl “Ulusal Kutup Bilim Stratejisi” kapsamında önemli ulusal ve uluslararası araştırma konuları üzerinde çalışmalarını sürdürecektir.

Kutup Araştırmaları: Bilim Seferi Başladı!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin