İstanbul’dan kutup ekosistemlerinde deniz örneklemesi yapmak üzere yola çıkan 12 bilim insanı, ilk olarak Oslo’ya ulaştı. Ardından Tromso’dan hareket eden ekip, 78 derece kuzey enleminde yer alan Longyearbyen/Svalbard’a vararak bilimsel araştırmalarına başladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin ardından 5’inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nin başlamış olduğunu belirtti.
Kacır, 12 bilim insanının deniz suyu ve sediment örneklemeleri yapacağını, ayrıca deniz yüzeyindeki mikroplastiklerin inceleneceğini ifade etti. Bakan, “Atmosfer dinamikleri GNSS ve meteorolojik sistemler aracılığıyla anlık olarak izlenecek. İklim değişikliğinin izleri kutuplarda araştırılacak. TEKNOFEST’te ödül kazanmış 3 lise öğrencimiz, projelerini Arktik’in zorlu koşullarında uygulama imkanı bulacak. 19 farklı projeyi kapsayan sefer, Arjantin, Bulgaristan ve Ekvador’dan bilim insanlarıyla işbirliklerini de içeriyor. Böylelikle Türkiye, bilim diplomasisinde önemli bir adım atmış oluyor.” şeklinde açıklamada bulundu.
“Seferimize uluslararası bilim insanları da dahil olacak”
Sefer öncesinde açıklamalarda bulunan 5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Koordinatörü Prof. Burcu Özsoy, ekipte 3 lise öğrencisine de yer verildiğini, her birinin farklı şehirlerden ve projelerle seferde bulunduğunu aktardı.
Özsoy, araştırmacı sayısının 12 olduğunu ifade ederek, “Bu yıl seferimize uluslararası bilim insanları da katılacak. Arjantin, Ekvador ve Bulgaristan’dan gelen bilim insanları bizimle birlikte çalışacak.” dedi.
Özsoy, Arktik seferin Antarktika’dan farklılık gösterdiğine dikkat çekerek, “Seferimizi Svalbard’da başlatmayı ve yine burada tamamlamayı, sefer süresince Arktik Okyanusu’nda çalışmalar yapmayı planlıyoruz.” diye sözlerine ekledi.
Sefer boyunca toplam 19 proje gerçekleştirilecek
Prof. Dr. Burcu Özsoy, sefer boyunca toplamda 19 projeyi hayata geçireceklerini belirterek, projelerin kapsamına değindi. “Bu projeler, Arktik Okyanusu’ndaki ekosistemler ile hava ve atmosferik ölçümlerden deniz suyu ve sediment örneklerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Uzun izleme süreçleri de dahil olmak üzere yersel ölçümler ve uydu görüntüleriyle doğrulamalar yapacağız.” şeklinde ifade etti.
Bilim seferine lise öğrencileri de katılıyor
Bilim seferine, TÜBİTAK tarafından düzenlenen “2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması” ve “2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması”nın birincileri arasından seçilen 3 lise öğrencisi de katılım gösterecek.
Afyonkarahisar’dan katılan Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 11. sınıf öğrencisi Aslı Kilci, kutup araştırmaları alanında birinci olduğunu belirtti. Kilci, 19. yüzyıldan itibaren kutup keşiflerinin nasıl başladığını anlatarak, projelerinde bu keşifleri resmedip simgesel analizler yaptığını ifade etti.
Kastamonu Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Kaan Yusuf Odacı da, “yapay zeka destekli hava kalitesi ölçen mobil cihazla” Türkiye birincisi olduğunu belirtti. Kocaeli Gebze’deki TÜBİTAK Fen Lisesi’nden 11. sınıf öğrencisi Elif Berra Demir ise, seferde katılmanın kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı.
Bilim ekibi, bu yıl “Ulusal Kutup Bilim Stratejisi” çerçevesinde hazırlandıkları ana bilimsel temalar etrafında ulusal ve uluslararası ölçekte çalışmalarını sürdürecek.