1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. FETÖ’nün Finansal Yapısına Darbe: MASAK’tan Adım!

FETÖ’nün Finansal Yapısına Darbe: MASAK’tan Adım!

featured

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) finansman kaynaklarının engellenmesi amacıyla önemli bir adım attı. Kurul, 2024 yılı sonuna kadar 559 gerçek ve tüzel kişi için yurt dışındaki muadil mali istihbarat birimlerinden bilgi paylaşımında bulunulmasını talep etti.

Edinilen bilgilere göre, MASAK, FETÖ/PDY’nin mali yapısına ilişkin soruşturma ve incelemelerine 17-25 Aralık 2013 tarihleri sonrasında başladı ve bu süreçte savcılıklar ile kolluk kuvvetleriyle sıkı bir koordinasyon sağladı.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi öncesinde, mali soruşturmalar ilerlemeye başladı ve FETÖ/PDY’ye bağlı şirketlere kayyum atandı. Ayrıca, örgütün finans sektöründeki önemli unsuru olan Asya Katılım Bankası AŞ, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredildi.

Darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY’nin finansal yapısını hedef alan çalışmalar hız kazandı. Örgüt, yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle, yurt içindeki ekonomik varlıklarını kaybetmeye başladı. Bu süreçte, örgütle bağlantılı eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları kapatıldı; ilişkilendirilmiş şirketlere TMSF tarafından kayyum atandı.

Bu dönemde, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 104 vakıf, 1125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendikanın kapatıldığı belirtildi. TMSF, devraldığı toplam 784 şirketin yönetimini üstlendi; bu şirketlerin aktif büyüklüğü ise 42,3 milyar lira olarak kaydedildi. Böylece, yürütülen soruşturmalarla FETÖ/PDY’nin finansal yapısının insan kaynağına müdahale edilmiş oldu.

FETÖ/PDY ile mücadele çerçevesinde yurt içi ve yurt dışındaki mal varlıklarının dondurulmasına yönelik çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda, 703 kişinin yurt içindeki mal varlığı donduruldu ve belirli yabancı ülkelerdeki mal varlıkları için 241 kişi hakkında dondurma talepleri iletildi. Dondurulan mal varlıklarının toplam değeri 5 milyar 498 milyon 798 bin 842 lira, 2 milyon 455 bin 851 dolar, 282 bin 594 avro ve 106,77 gram altın olarak kaydedildi. Ayrıca, bu kapsamda 851 gayrimenkul, 66 araç, bir yat ve 132 ticari sicil kaydı da bulunuyor.

– 324 BİN 574 GERÇEK VE TÜZEL KİŞİ HAKKINDAKİ ANALİZ RAPORLARI ADLİ MAKAMLARA SUNULDU

MASAK, 2024 yılı sonuna kadar FETÖ/PDY kapsamında 83 bin 91 analiz dosyasını tamamlayarak, bu çerçevede 324 bin 574 gerçek ve tüzel kişi hakkında hazırlanan analiz raporlarını adli makamlara sundu.

Örgütle mücadele kapsamında, yurt içindeki ve dışındaki diğer kuruluşlarla da iş birliği içinde çalışmalar sürdürülüyor. Yalnızca 2024 yılı içerisinde 10 bin 311 gerçek ve tüzel kişi hakkında istihbari bilgi paylaşımında bulunuldu.

FETÖ/PDY ile ilgili olarak, 2024 yılı sonuna kadar 559 gerçek ve tüzel kişi için yurt dışındaki mali istihbarat birimlerine bilgi paylaşımı talebinde bulunuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerekli durumlarda yükümlüler üzerinden yapılan veya yapılmaya çalışılan işlemlerin, aklama ya da terörizmin finansmanı suçlarıyla ilişkili olup olmadığına dair şüphe oluştuğunda 7 iş günü içinde askıya alabilir. Bu çerçevede, 1928 işlem için askıya alma kararı alındı.

Ayrıca, MASAK Başkanlığı’nın FETÖ/PDY ile ilgili olarak savcılıklar ve kolluk birimleriyle yürüttüğü koordineli çalışmalar devam ediyor. Örgütün yeni finansman yöntemlerinin takibi ve tespiti amacıyla MASAK’ın erişim sağladığı veri kaynakları ve teknik araçlar kullanılarak toplanan nitelikli mali istihbarat, adli makamlarla ve güvenlik birimleriyle paylaşılıyor.

FETÖ’nün Finansal Yapısına Darbe: MASAK’tan Adım!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin